loading
views

SNCU: meer straf voor malafide bemiddeling

22 september 2008
Dat staat in het rapport ‘Nieuwe grenzen, oude praktijken’ van onderzoeksbureau Research voor Beleid in opdracht van Stichting Naleving Cao voor Uitzendkrachten (SNCU). Ook meldt het rapport dat de overheid beter moet handhaven. De helft van de Oost- en Midden-Europese uitzendkrachten die in Nederland werkzaam zijn, wordt zwaar onderbetaald. “Onacceptabel”, zegt Wouter Waleson, voorzitter van de SNCU noemt. „We geven voorlichting en hebben al voor 2,6 miljoen euro aan boetes opgelegd. Kennelijk moet er meer gebeuren.’’

Malafide arbeidsbemiddeling kan alleen het hoofd worden geboden door de opdrachtgevers, zoals tuinders en bouwbedrijven, te bestraffen wanneer zij met malafide bureaus in zee gaan.

Groei malafide uitzendpraktijken
De groep Polen, Roemenen en Bulgaren die worden onderbetaald of slecht gehuisvest door de ruim 5000 malafide uitzendbureaus groeit. Waren vorig jaar nog zo’n 80.000 mensen slachtoffer van malafide uitzendondernemingen, dit jaar raakten 115.000 gedupeerd. Het gaat om zeker de helft van alle (circa 200.000) Oost- en Midden-Europese uitzendkrachten die in Nederland werkzaam zijn. Ze worden vaak zwaar onderbetaald, werken veel meer dan veertig uur per week en wonen onder erbarmelijke omstandigheden. Daarbij verzuimen de bureaus vaak premies en belastingen af te dragen.

Handhaving
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft al een wet in de maak die het mogelijk maakt om opdrachtgevers aansprakelijk te stellen voor de schade bij uitzendkrachten, laat woordvoerder Gert Riphagen weten. Zo moeten ze het loon en vakantiegeld alsnog gaan betalen als ze met een malafide bureau werken.

Miljard euro per jaar verleidend
Volgens Jurrien Koops, plaatsvervangend directeur van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), zal daar zeker een afschrikkende werking vanuit gaan, maar moet er meer gebeuren. „De malafide bureaus zijn goed voor een omzet van ongeveer een miljard euro per jaar. De verleiding is dus groot om met deze praktijken door te gaan. Goede bureaus lopen dat geld mis.’’

Gerelateerd nieuws

> Voorlichtingsfilm voor Poolse flexwerkers
> Inleners aansprakelijk voor werk via malafide uitzendbureaus

Flexmarkt
> Rapport ‘Nieuwe grenzen, oude praktijken’

FlexNieuws
> meer nieuws over de flexmarkt

Arbeidsinspectie – nieuws
> meer nieuws

Bron: Research voor beleid, 21 september 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek