loading
views

De Unie: looneis 2009 4%

15 september 2008

In 2009 gaat vakbond De Unie uit van een gemiddelde looneis van 4%, wanneer het kabinet niet over de brug komt met de WW-premieverlaging.

De Unie wil met deze looneis realiseren dat er volgend jaar voor de middengroepen gemiddeld sprake is van koopkrachtbehoud.

Koopkrachtbehoud 2009
Bij een gemiddelde looneis van 4% is er alleen sprake van koopkrachtbehoud in 2009. De in 2008 opgelopen schade in de koopkracht wordt daar nog niet mee gerepareerd, stelt de vakbond. Een nog hogere looneis (van 5,25% om over beide jaren per saldo koopkrachtbehoud te realiseren) acht De Unie binnen de huidige economische context echter onverantwoord.

WW-premieverlaging
De plannen die op Prinsjesdag bekend zullen worden gemaakt, bevatten waarschijnlijk maatregelen die burgers en bedrijfsleven elk 1,5 miljard euro aan lasten schelen. Een van de maatregelen zou de WW-premieverlaging zijn. Dit schreef de Volkskrant eerder deze maand in een persbericht.

Looneisen FNV en CNV
De FNV wacht met haar looneis tot na het Najaarsoverleg, de vakbond stelt dat koopkrachtverbetering niet alleen door de looneis bepaald wordt, maar ook door overheidslasten. Het CNV is niet bereid om op voorhand in te stemmen met een loonvraag van 3,5%.

Inflatie 2009 3,8 procent
Volgens cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) zou de inflatie volgend jaar 3,8 procent bedragen.

Gerelateerd nieuws

> WW-premie werkgevers waarschijnlijk verlaagd
> FNV wacht met looneis tot Najaarsoverleg

Arbeidsmarkt – inkomensontwikkeling
> meer nieuws

Bron: De Unie, 15 september 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek