loading
views
0 reacties
Ruud van Megen

Column Ruud van Megen: Randstad

Technisch analist en beurssystematicus Ruud van Megen schrijft voor FlexNieuws een periodieke column over de ontwikkeling van de beurskoersen van de Nederlandse uitzenders. Hij schrijft ook columns voor Beursplaza en is directeur van Van Megen Trading, een dienst die twee beurshandelssystemen verhuurt aan een groeiende cliëntèle. In de loop der jaren heeft Van Megen handelssystemen ontwikkeld op basis van technische analyse, (tijds)berekening en patroonherkenning. Deze systemen zijn vanaf 2006 en 2008 voor particuliere beleggers beschikbaar gekomen via twee dagelijkse beursdiensten: AEX Systematisch (korte termijn) en Casino Royale (middellange termijn). X

10 september 2008

Belegger en AEX-specialist Ruud van Megen schrijft exclusief voor FlexService maandelijks een column over de beurskoersen van uitzenders. Zie ook zijn columns op beursplaza.

Randstad in september,
de maand van doem op de beurzen

Om te beginnen eerst maar eens wat nieuws over de uitzenders, van eind augustus.

“Zowel het aantal uitzenduren als de omzet van de Nederlandse uitzendsector is gedaald, zo blijkt dinsdag 26 augustus uit de meest recente cijfers van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU). Het totaal aantal uren in periode 8 (week 29 – 32) daalde met 8% en de uitzendomzet nam af met 5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Periode 8 telde een gelijk aantal werkbare dagen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, er is dus niet gecorrigeerd.

Voor de medische sector gold dat het aantal uren daalde met 13% en dat de omzet met 8% afnam. De administratieve sector liet een daling zien van 8% in uren en 5% in omzet. De uren in de industriële sector vertoonden een daling van 7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, de omzet daalde met 3%. Het aantal uren in de technische sector daalde met 6% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar en de omzet daalde met 5%.”

Deze mindere berichten waren eigenlijk wel zoals verwacht. De beurskoersen van de uitzenders zijn zoals bekend al een jaar geleden begonnen met vooruitlopen op de slechtere economische periode.

Ook verlaagde de vermogensbeheerder Keijser Capital het koersdoel voor Randstad van € 42,00 naar € 31,00. Als we dat moeten geloven is Randstad nu een screaming buy. De analist van dienst heeft allemaal fundamentele argumenten voor dit fikse koersdoel, o.a. het feit dat de Nederlandse arbeidsmarkt krap blijft.

Ik weet nooit zo goed wat ik met dit soort ‘analyses’ en ‘koersdoelen’ aan moet. Beurskoersen zijn natuurlijke fenomenen, meer wiskunde of natuurkunde dan iets anders. Het feit dat de zogenaamde ‘fundamentele analisten’ dit nu al sinds jaar en dag ontkennen maakt me altijd erg blij. Stel je voor dat iedereen zo ‘kil’ en rekenkundig zou gaan kijken. Dan zou de markt de markt niet meer zijn.

Je kunt buitengewoon cynisch zijn over de weermannetjes van de financiële wereld, waar ik natuurlijk ook bij hoor. Dat cynisme is terecht. U vertrouwt uw geld toe aan een vermogensbeheerder, maar uw vermogensbeheerder heeft net zo min een idee als u. Als de vermogensbeheerder dat zou inzien zou dat eigenlijk wel verstandig zijn; hij zou de standaarddingetjes doen om het vermogen van de klant te beschermen, in slechte jaren op de beurs zou het slecht gaan met de portefeuille van de klant, en in goede jaren zou het goed gaan. Door het geïncasseerde dividend zou het per saldo nog best goed kunnen komen. Maar de vermogensbeheerder moet natuurlijk wel zijn fee hebben. Dat maakt uw rendement al weer wat lager. En ga zo maar door. Bij een beurs die, zoals op de dag dat ik dit schrijf, meer dan 24 % lager staat voor het jaar, kan de vermogensbeheerder alleen maar zweten. Ik vraag me af hoe het met het ABP gaat. Het ABP had een alleszins redelijk verlies in het midden van het jaar, heel keurig, niet meer dan 5 à 6 %. Nu maar hopen dat al de grondstofbeleggingen waarin het ABP zich gestort had en die zorgden voor deze prima performance, op tijd uit de portefeuille gegooid zijn. Want zoals ik op deze plek al vaker heb geschreven, als het minder gaat komen ook de grondstoffen naar beneden, en bij een periode van deflatie, die bij deze fase van de economische cyclus hoort, past een daling van ALLES. Ook grondstoffen. Dat is het nare van deflatie, alles wordt goedkoper, niets wordt meer waard.

Goed, kijken we nu naar de maandgrafiek van Randstad. De uitzenders zijn het lakmoes voor de economie. Dat het minder gaat is niet erg. De grafiek van de uitzenders loopt altijd vele maanden vooruit en als Randstad en USG beginnen te herstellen, moeten we alert zijn.


   
Kijkt u even mee, of de € 31,00 van Keijser Capital al in het vat zit. Zoals gezegd, dan wordt het kopen en rijk worden, want dat is 50 % koerswinst. En als we in plaats van aandelen opties of turbo’s kopen, wordt het nog leuker. De grafiek die u ziet is de maandgrafiek op 5 september. Het koersverloop in de maand september is dus nog een momentopname. Zit die € 31,00 er in? We zien nu hoe de analist van Keijser het spelletje speelt; hij neemt gewoon de laatste hersteltop in het aandeel van april en zegt dat we daar weer naar teruglopen. Ik heb in 2001/2002/2003/2004 een soortgelijke hersteltop getoond. U ziet dat in beide gevallen er meer dan een jaar nodig was om deze niveau’s te bereiken, en dan hebben we het nog over een uitbodemingsproces van de toenmalige bearmarket. Ik kan verder helaas in de maandgrafiek een koersdoel opmeten van rond de € 5,00. Dat is iets anders dan € 31,00. Maar de maandgrafiek is lange termijn, zeer lange termijn. Als de koers van Randstad inderdaad naar dit niveau zou afdalen kan dat nog meerdere jaren duren.

Ook kunnen we zo’n beetje tot 5 tellen in de golf naar beneden op dit moment. Dat kan betekenen dat het even gedaan is met de daling, want na een voltooide golf bestaande uit vijf delen kan er een groter herstel optreden. Een herstel in de financiële markten van de wereld wordt in het najaar ook wel verwacht. Logisch, want ook als beurzen dalen en economieën stagneren, gebeurt dat cyclisch en niet in een rechte lijn. Handelaren zijn echter gedwongen om de hoofdtrend te volgen totdat die werkelijk ‘bewijzen’ laat zien dat hij een tijdje gaat draaien. En dat is nu nog niet het geval.

Tot nog toe loopt Randstad ook nogal in de pas met de AEX-index. Er is dus nog geen sprake van een mogelijke cyclische ‘voorsprong’ van de uitzenders, want voor USG geldt hetzelfde. Iedereen die een belangrijk herstel in de markt verwacht, kijkt momenteel naar de uitzenders, of de koersen daarvan de eerste tekenen laten zien. Helaas is dat nog niet het geval. Als we een van de opperberen van de financiële wereld moeten geloven, de Zwitserse heer Faber, uitgever van een periodiek die de toepasselijke titel “The Gloom, Boom and Doom Report” draagt (waarbij we die ‘Boom’ mogen vergeten bij deze opperbeer), dan is het logisch dat we geen belangrijk herstel vermoeden. “This is only the beginning”, was zijn droge commentaar toen afgelopen weekend de twee hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddy Mac overgenomen werden door de Amerikaanse staat omdat ze anders een systeemrisico gingen inhouden. Hij voorziet nog veel meer ellende voor de wereldeconomie. Als dat uitkomt, zal de business van Randstad ook niet geweldig zijn de komende tijd.

We zullen het zien aan de grafieken, zoals altijd.

Ruud van Megen

Van Megen Trading
www.beursplaza.nl

Eerdere columns
8 augustus 2008 De beurskoers van USG People
4 juli 2008 Koers Randstad naar nieuw dieptepunt
11 juni 2008 De Nederlandse uitzenders in juni
14 mei 2008 Randstad en zwakke economie Amerika
3 april 2008 De beurskoers van DPA Flex
9 maart 2008 Brunel Revisited
8 februari 2008 De beurskoers van USG People
8 januari 2008De beurskoers van Randstad
8 december 2007 Randstad en Vedior
12 november 2007 De beurskoers van Brunel

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek