loading
views

Manpower: werkgevers positief over arbeidsmarkt

Manpower_logo.jpg10 september 2008
Dit betekent dat het aandeel werkgevers met een positieve kijk op de toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, groter is dan het aandeel werkgevers met een negatieve kijk op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit de Manpower Arbeidsmarktbarometer voor het vierde kwartaal. Nederlandse werkgevers blijken het meest positief. ”Onze arbeidsmarktbarometer laat zien dat de ondervraagde werkgevers in Nederland verwachten meer personeel aan te nemen voor het komende kwartaal,” aldus Haiko van der Pol, woordvoerder van Manpower.

Het netto werkgelegenheidscijfer voor aankomend kwartaal bereikt een recordhoogte van +10%. Sinds de aanvang van het onderzoek in 2003 is het netto werkgelegenheidscijfer nog nooit zo hoog geweest.

Stijging werkgelegenheid
In het vorige kwartaal kwam het netto werkgelegenheidscijfer uit op +8%. In kwartaal 1 en 2 stond het cijfer overigens ook op +8%, dus Q4 laat voor het eerst dit jaar een stijging zien. Gezien de berichtgeving over de economische situatie, is dat een opmerkelijk beeld. Van der Pol ziet een mogelijke verklaring in een toename in personeelsaanname; “daar waar talent beschikbaar is, wil de werkgever zijn kans grijpen.” Hij nuanceert door te constateren dat er ook een lichte stijging te zien is in het percentage werkgevers dat verwacht minder personeel aan te zullen nemen.

Verdubbeling in Regio West
Van de werkgevers in de regio West (Utrecht, Noord Holland, Zuid Holland en Zeeland) geeft per saldo 12% aan een toename in personeel te verwachten voor het laatste kwartaal van het jaar. In het vorige kwartaal stond het netto werkgelegenheidscijfer voor deze regio op +6%. Van de vier regio´s in Nederland is alleen voor de regio noord een daling waar te nemen, namelijk van +10% naar +6%, wat deze regio meteen het minst positief maakt voor Q4.

België vergelijkbaar positief
In België zijn de ondervraagde werkgevers vergelijkbaar positief als in Nederland. Daar laat de barometer een netto werkgelegenheidscijfer zien van +8%, een stijging van 2 procentpunten in vergelijking met Q3, en ook het hoogste netto werkgelegenheidscijfer van dit jaar.

Andere Europese landen voorzichtiger
In andere belangrijke Europese landen zijn werkgevers voor het aankomende kwartaal wat voorzichtiger. Voor Duitsland is het nettowerkgelegenheidscijfer +8% (ten opzichte van + 9 in Q3), voor Engeland is het +5% (ten opzichte van 0% in Q3) en voor Frankrijk is het cijfer +4% (ten opzichte van +4% in Q3).

VS minder positief
Geheel volgens verwachting laat de arbeidsmarktbarometer zien dat werkgevers in de Verenigde Staten minder positief zijn gestemd: het netto werkgelegenheidscijfer bedraagt +9%, waar het vorig kwartaal op +12% stond, en in kwartaal 4/2007 op +18%.

Gerelateerd nieuws
> Manpower Arbeidsmarktbarometer 3e Q
> Arbeidskrapte heeft ernstige gevolgen

Arbeidsmarkt – werkgelegenheid
> meer nieuws

Flexmarkt – bibliotheek
> Manpower Employment Outlook Survey Q4

Bron: Manpower, 9 september 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek