loading
views

Gaat de eerstedagmelding verdwijnen?

3 september 2008

Zeer waarschijnlijk gaat de eerstedagmelding, een van de grootste administratieve ergernissen van het bedrijfsleven, verdwijnen.

Volgens bronnen in Den Haag kondigt het kabinet op Prinsjesdag nieuwe initiatieven aan om de regeldruk voor bedrijven verder te verminderen.

Bedoeld als maatregel tegen fraude
De belangrijkste maatregel is dat ondernemers niet langer voor elke nieuwe werknemer die in dienst treedt onmiddellijk een melding hoeven te doen bij de Belastingdienst. Alle bedrijven zijn tot deze eerstedagmeldingen verplicht. De melding moet uiterlijk één dag voor het begin van de werkzaamheden van een nieuwe werknemer worden gedaan. Bij overtreding volgt een boete van euro 1134. De regel is bedoeld om zwartwerken en illegale arbeid tegen te gaan.

Bovenaan lijst irritante regels
De eerstedagmelding staat bij bedrijven bovenaan op de lijst van irritantste Haagse regeltjes. Volgens de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland worden per jaar zes miljoen meldingen gedaan ‘waarmee helemaal niets gebeurt’.

Regeldruk terugdringen
Eerder dit jaar hebben de staatssecretarissen Jan Kees de Jager (Financiën) en Frank Heemskerk (Economische Zaken) een onderzoek toegezegd naar de effectiviteit van de eerstedagmelding en de gevolgen voor de regeldruk van bedrijven. Samen coördineren zij het kabinetsbeleid om de administratieve lastendruk voor het bedrijfsleven terug te dringen.

Nog niet bevestigd
De Jager en Heemskerk willen officieel nog niet bevestigen dat het schrappen van de eerstedagmelding op Prinsjesdag wordt aangekondigd. Werkgevers pleiten naast afschaffing van deze maatregel voor een realistischer identiteitscontrole.

Bron: fd.nl 3 september 2008

Flexmarkt-nieuws
> meer


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek