loading
views

Kabinet ziet af van verhoging BTW

26 augustus 2008

Het kabinet ziet af van het voornemen om de BTW te verhogen. Daarmee wil het de economie versterken, de inflatie beperken, de koopkracht beschermen en de arbeidsparticipatie verhogen.

Minister-president Balkenende en minister Bos (Financiën) hebben dat bekendgemaakt. Zij gaven op 22 augustus 2008 een korte tussenstand van de besprekingen in het kabinet over de Miljoenennota 2009.

Uitnodiging aan sociale partners
Tijdens de begrotingsbesprekingen heeft het kabinet teruggegrepen op de voorjaarstop met de sociale partners van 23 april 2008. Toen is gesproken over de economische ontwikkeling van Nederland. De boodschap was toen: laten we zorgen dat we niet de fouten maken uit het verleden en deze onzekere economische tijden goed doorkomen. Dat is van belang voor de werkgelegenheid en de concurrentiepositie, zei Balkenende in zijn toelichting. Hij nodigde de sociale partners uit om vanuit hun eigen verantwoordelijkheid ook een bijdrage te leveren. In dat kader zou het kabinet willen komen tot verlaging van de WW-premie.

Waarschuwing voor loon/prijsspiraal
Minister Bos noemde de achtergrond van het besluit ‘een zorgelijke economische situatie op wereldschaal, die ook Nederland niet onberoerd laat’. ‘Nederland kan tegen een stootje. Nederland heeft een goede uitgangspositie. Maar het is nu vooral zaak om die positie niet te verspelen. Sterker nog, om hem te behouden en te versterken.’ Volgens Bos is de grootste bedreiging voor de Nederlandse economie nu een eventuele loon-prijsspiraal. In dat licht is het kabinet bereid de BTW niet te verhogen en de WW-premie voor werknemers te verlagen. Dit tegen de achtergrond van gesprekken dit najaar van sociale partners over de loonontwikkeling.

Bron: ministerie van Financiën, 26 augustus 2008

Loonbelasting & premieheffing
> meer nieuws


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek