loading
views

Werknemer staat sterk op arbeidsmarkt

25 augustus 2008

De verhoudingen op de arbeidsmarkt zijn definitief gekanteld ten gunste van de werknemers. Dit is niet zonder risico’s, stelt de Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek (OSA) in een onlangs gepubliceerd trendrapport.

De onderzoekers schrijven dat er intussen sprake is van de door economen voorspelde ‘aanbiedersmarkt’ waarop werknemers in plaats van werkgevers de dienst uitmaken. ‘Er is een onmiskenbare ontwikkeling naar vergrijzing en ontgroening van het aanbod op de arbeidsmarkt. Mede als gevolg hiervan is de krapte op de arbeidsmarkt een structureel gegeven geworden. Dit biedt de Nederlandse werknemer ruimere keuzes en mogelijkheden.’

Veel doorstroom, stijgende lonen
Cijfers bevestigen deze verbeterde positie. Zo is een vijfde van de werknemers in de afgelopen jaren overgestapt naar een andere werkgever. Nog eens 18% heeft bij de eigen werkgever een andere functie aanvaard. Verder blijkt 19% van de niet-werkenden tussen 2004 en 2006 de overstap te hebben gemaakt naar betaald werk. Bovendien stijgen de lonen. Ook zou de macht van de werknemers een rem hebben gezet op ‘ongewenste vormen van flexibiliteit’. Zo wordt er niet vaker op zondag gewerkt dan tien jaar geleden, ondanks alle waarschuwingen voor de ’24-uurseconomie’ waaraan werknemers ten prooi zouden vallen. Door de werkgever bepaalde onregelmatige werktijden komen zelfs minder vaak voor dan tien jaar terug.

Aanboren extra potentieel
De onderzoekers noemen de verstevigde uitgangssituatie van de werknemer tegelijk ‘een niet geringe dreiging’ voor het op peil houden van een evenwichtige economische groei in ons land en gezonde economische verhoudingen. ‘Ook onze internationale positie komt daarbij in het geding. Alle reden voor actief en slagvaardig beleid derhalve.’ OSA acht het aanboren van extra arbeidspotentieel van het grootste belang, maar waarschuwt voor al te hooggespannen verwachtingen. De commissie-Bakker ziet bijvoorbeeld brood in het aan de slag helpen van niet-uitkeringsgerechtigde niet-werkenden (nuggers), maar de bijdrage van die groep zal niet heel groot zijn, stelt het trendrapport. De nuggers zijn vooral autochtone, gehuwde vrouwen van 55 jaar en ouder. De overgrote meerderheid daarvan (90%) wíl helemaal geen betaald werk. De onderzoekers denken dat de arbeidsparticipatie van ouderen in het algemeen nog wel omhoog kan.

Bron: Organisatie voor Strategisch Arbeidsmarktonderzoek, 25 augustus 2008

HRM-nieuws
> meer


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek