loading
views

Europa in 2050: vergrijsd en divers bedeeld

22 augustus 2008

Als gevolg van de vergrijzing zien de 15 landen in de EU een afname in populatie tegemoet. Economische vooruitzichten vertonen enorme verschillen.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Europe’s Demographic Future’ van het Berlin-Institute for Population and Development. Het Berlijnse instituut verwacht dat ontwikkelingen binnen Europa voor nog meer ongelijkheden zullen zorgen.

Afname populatie
In 2050 zal Europa door 542 miljoen mensen bewoond worden, tegenover de huidige 591 miljoen. Het aantal 65-plussers zal toenemen van 16 to 28 procent, volgens een verslag van het Berlijnse instituut voor Bevolking en Ontwikkeling. Europese vrouwen hebben 1,5 kinderen terwijl er 2,1 nodig zijn om de huidige bevolking op hetzelfde peil te houden.

Economische vooruitzichten
Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat Scandinavië, Groot-Brittannië, Nederland, West-Duitsland, Zwitserland, Slovenië, Oostenrijk en Frankrijk de beste vooruitzichten hadden op een economisch succesvolle maatschappij. Het onderzoek baseerde zich daarbij op 24 sociale en economische factoren, waaronder arbeidsmarktvooruitzichten en luchtvervuiling. Voormalige oostbloklanden, zoals Bulgarije en Polen, daarentegen staan minder florissante tijden te wachten, vooral buiten de grote steden.

EU-werknemer – nieuws
> meer nieuws

Flexmarkt – bilbliotheek
> Europe’s Demographic Future

Bron: Berlin-Institute for Population and Development, 4 augustus 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek