loading
views

Onvoldoende controle uitzendbureaus

14 augustus 2008

Uitzendbureaus controleren de paspoorten en de persoonsgegevens van werknemers onvoldoende.

Dat constateert dataleverancier Experian Nederland op basis van herhaald telefonisch onderzoek onder 70 erkende uitzendbureaus. Branchevereniging ABU noemt de resultaten „onzin” en het onderzoek niet onafhankelijk.

Gebrekkige controle
Experian meldt dat van de erkende uitzendorganisaties 6% geen paspoorten controleert en 25% de persoonsgegevens niet onderzoekt. Bovendien doet 71% geen enkel cv-onderzoek en voert geen assessmentgesprekken met de werknemers. Onder de honderden niet door brancheorganisatie ABU gecertificeerde uitzenders zou de controle nog minder zijn.

Fraude
Een op de tien bureaus krijgt met vijf tot vijftien fraudegevallen per jaar te maken, 3% met 25 zaken. Gemiddeld schrijven uitzenders volgens het onderzoek per jaar 250 nieuwe mensen in. Ruim 10% van de erkende bureaus kampt met 15 fraudezaken per jaar. Wim Jansen, directeur van Experian meent dat het fraudeprobleem geen prioriteit krijgt van het management. Uitzendbureaus wegen de kosten af tegen de pakkans, aldus Jansen. De schade die de naar schatting 5000 malafide bureaus aanbrengen is volgens de ABU een miljard euro. De overheid loopt 260 miljoen euro mis aan belasting en premies.

ABU: “onderzoek onzorgvuldig en niet objectief”
Volgens een woordvoerder van branchevereniging ABU is het onderzoek van Experian niet objectief. Experian zou een commercieel belang hebben omdat het bedrijf beveiliging van bedrijven levert. De ABU vindt bovendien het nalopen van andere persoonsgegevens dan het paspoort niet erg zinvol.

Opvoeren controle
De branchekoepel heeft de overheid gevraagd de controle op zwart werk op te voeren, minister Donner van SZW heeft al eerder aangegeven voor elke werknemer die door malafide uitzenders is betaald geld terug te gaan eisen tot het minimumloon.

Flexmarkt – nieuws
> meer

Bron: Experian, 13 augustus 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek