loading
views

Werkgever overtreedt regeling kinderarbeid

13 augustus 2008

De helft van de jongeren tot 16 jaar werkt zonder arbeidsovereenkomst, ontvangt geen loonstrookje, doet gevaarlijk werk en wordt bovendien op zondag ingeroosterd.

Dat blijkt uit het jaarlijkse vakantiewerkonderzoek van CNV Jongeren. “Jaarlijks komen meer dan honderdduizend jongeren tot 16 jaar voor het eerst op de arbeidsmarkt. Uitgerekend de meest kwetsbare groep, jongeren tot 16 jaar, staat het zwakst,” concludeert Klaas Pieter Derks, voorzitter CNV Jongeren. De vakbond pleit ervoor dat werkgevers zich beter gaan informeren over de rechten en plichten van 15-jarigen.

Regeling kinderarbeid overtreden
De resultaten van het onderzoek laten zien dat de helft van deze groep geen loonstrookjes ontvangt of een arbeidsovereenkomst heeft. Ook doen ze vaak gevaarlijk werk en werken ze op zondag. Dit is volgens de regeling kinderarbeid niet toegestaan.

Verbetering ten opzichte van 2007
Van de jongeren van 16 jaar en ouder ontvangt 71% een loonstrookje. Dit is een verbetering ten opzichte van vorige jaren. In 2007 ontving slechts 50% van de vakantiewerkers een loonstrook. Ook worden de jongeren beter voorgelicht over de gevaren van het werk. Van de ondervraagden heeft 70% instructies ontvangen over veilig en gezond werken.

Zwart werken loont niet
Vakantiewerkers zonder contracten of loonstrookjes ontvangen significant minder loon dan vakantiewerkers met een loonstrookje of contract. Jongeren hebben vaak het idee dat ze met zwart werken meer verdienen, omdat ze dan geen premies en belastingen betalen, dit blijkt echter niet te kloppen. ”Veel van deze jongeren lopen vakantiegeld en vakantie-uren mis. Ook hebben ze een zwakkere onderhandelingspositie”, aldus Derks.

Werkgever moet rechten en plichten beter kennen
CNV Jongeren pleit er voor dat werkgevers zich beter gaan informeren over de rechten en plichten van 15-jarigen, voordat ze hen daadwerkelijk in dienst nemen. “Jongeren tot 16 jaar zijn nu nagenoeg vogelvrij. Veel werkgevers zijn niet goed voorbereid op het in dienst nemen van jongere vakantiekrachten. Zij hebben een grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid en arbeidsvoorwaarden van de jongste vakantiemedewerkers,” stelt Derks. “De 15-jarige weet nog nergens van en is een gemakkelijk slachtoffer voor werkgevers die opzettelijk misbruik willen maken van de regels rond kinderarbeid.” Van de jongeren tot 16 jaar doet 73% voor het eerst vakantiewerk.

Loonbelasting & premieheffing
> meer nieuws

Arbeidsmarkt – jongeren & studenten

> meer nieuws

Bron: CNV Jongeren, 13 augustus 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek