loading
views

VNO-NCW: schaf WW-premie af

13 augustus 2008

Werkgeversvereniging VNO-NCW vindt dat de BTW niet moet worden verhoogd, dat de WW-premie voor werknemers moet worden afgeschaft en voor werkgevers sterk moet worden verlaagd.

Dit stelt ondernemingsorganisatie VNO-NCW in het Financieele Dagblad van 13 augustus; de ondernemingsorganisatie baseert zich op de uitgelekte ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). VNO-NCW hoopt met de voorgestelde maatregelen werkloosheid te voorkomen zoals “er in de eerste jaren van deze eeuw is gebeurd, toen de economie te midden van veel te hoge loonstijgingen krakend tot stilstand kwam”.

CPB: lagere economische groei
Het CPB verwacht voor 2009 een groei van de economie van 1%; in juni werd nog uitgegaan van een groei van 1,25 procent. De inflatie wordt nu geraamd op 3,75 procent, een kwart punt meer dan in juni nog werd verwacht.

Uitstel btw-verhoging
Uitstel van de voorgenomen btw-verhoging tot 20 procent per januari en het afschaffen van de WW-premie voor werknemers maakt ruimte voor ‘een verantwoorde loonkostenontwikkeling’, stelt VNO-NCW. De maatregelen kunnen de gevreesde loon-prijsspiraal voorkomen, verwacht de ondernemingsorganisatie.

Ministeroverleg
Woensdag is er een eerste ministeroverleg over de begroting van 2009. Het kabinet vergadert en onderhandelt over deze begroting op basis van de voorlopige Macro-Economische Verkenningen van het CPB. Beslissingen worden pas de komende weken verwacht, omdat het CPB eventuele aanpassingen in het beleid eerst moet doorrekenen op de effecten voor de koopkracht.

Bron: VNO-NCW, 13 augustus 2008 en fd, 13 augustus 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek