loading
views

Vacatureaanbod daalt ook in juli

13 augustus 2008

Het vacatureaanbod is voor de derde achtereenvolgende maand afgenomen. De Index daalde in juli met 9 punten naar 194, en liet daarmee voor het eerst een afname zien op jaarbasis, met 3 punten.

Dat blijkt vandaag uit nieuwe cijfers van de Monster Employment Index, de barometer van de online arbeidsmarkt. “De sterke daling duidt op een verdere afname in het werkgeversvertrouwen in Nederland”, zegt Diana Krieger, General Manager Benelux, Monster Worldwide Europe in een toelichting. “Er lijkt een omslagpunt bereikt waarbij de economische onzekerheid op een breed vlak van de arbeidsmarkt voelbaar wordt.”

Onderzoek & ontwikkeling grootste daler
De sector onderzoek & ontwikkeling kende met een afname van 50 punten de grootste daling van alle sectoren. Op jaarbasis kelderde de Index enorm; van 198 naar 136 punten. Human resources daalde voor de vierde achtereenvolgende keer, ditmaal met 22 punten. De sectoren marketing/pr/media, gezondheidszorg en administratie daalden met respectievelijk 25, 22, en 19 punten.

Stijgingen
De enige sectoren die een stijging lieten zien waren financiële dienstverlening, telecommunicatie en productie/industrie; met respectievelijk 4, 4 en 2 punten.

Utrecht en Zeeland ontstijgen daling
Utrecht, vorige maand een van de grootste dalers, kende als enige met Zeeland een stijging. De Index steeg in Utrecht maar liefst met 15 punten, in Zeeland met 9. In Utrecht zorgden met name de sectoren financiële dienstverlening, bouw, productie en telecommunicatie voor een toename van het vacatureaanbod.

Grote daling overige provincies
De overige provincies kenden een afname in het aantal vacatures. De grootste daling werd waargenomen in Overijssel, met een Index-afname van 21 punten. Dit was met name te wijten aan de sterke afname van vacatures in de sectoren onderzoek & ontwikkeling en bouw. Drenthe, Friesland en Gelderland zagen een daling van 19 punten en ook in Groningen daalde de Index flink, met 17 punten.

Europese index stabiel
In tegenstelling tot de Nederlandse cijfers vertoonde de Europese index een kleine opleving, van 1 punt. Die werd vooral veroorzaakt door de sterke toename in vacatures in buurland Duitsland van 13%, ofwel 10 punten. Ook in Italië steeg de Index in juli, met 4 punten. De overige landen lieten een daling zien: Zweden met maar liefst 19 punten, België met 4, Groot-Brittannië met 3 en Frankrijk met 2 punten.

Arbeidsmarkt – vacatures
> meer nieuws

Flexmarkt – bibliotheek
> Monster Employment Index juli 2008

Bron: Monster, juli 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek