loading
views

Inlener verantwoordelijk voor vergunningen

12 augustus 2008

Een werkgever die buitenlandse uitzendkrachten of andere arbeidskrachten inhuurt, blijft verantwoordelijk voor de juiste werkvergunningen.

Op grond van de Wet Arbeid Vreemdelingen draagt niet alleen de formele werkgever de verantwoordelijkheid voor de aanwezigheid van de benodigde verblijfs- of tewerkstellingsvergunning van de werknemer, maar ook de werkgever die de vreemdeling feitelijk arbeid laat verrichten. Dit bevestigt de Rechtbank Utrecht in een recente uitspraak op 30 juli 2008.

Buitenlands personeel via uitzendbureau
Een expeditiebedrijf dat buitenlands personeel inhuurde via een uitzendbureau had wel de identiteitspapieren gecontroleerd, maar had niet voldoende onderzocht of de werknemers beschikten over de benodigde tewerkstellingsvergunningen. Dat leverde een forse boete van de Arbeidsinspectie op van 184.000 euro. Terecht volgens de rechter, want werkgevers die werknemers uit het buitenland inhuren, moeten ook controle uitvoeren op de aanwezige vergunningen en bovendien een administratie bijhouden. De Arbeidsinspectie kan per geval van illegale tewerkstelling een boete opleggen van 8.000 euro.

Bron: uitspraak Rechtbank Utrecht, 31 juli 2008

Reageren:

*

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek