loading
views

Volksverzekeringen

« Wet- en regelgeving Volksverzekeringen

   


Volksverzekeringen zijn te herkennen aan de naam, want die begint bijna altijd met het woord ‘Algemene’. Er wordt daarom wel eens gesproken over de ‘A’-wetten. Een uitzondering op deze naamgeving is de Zorgverzekeringswet. Er zijn vijf volksverzekeringen.
 
Algemene ouderdomswet (AOW)
De AOW is een basispensioenvoorziening voor mensen die 65 jaar of ouder zijn. Daarnaast kent de AOW een partnertoeslag voor AOW’ers waarvan de partner jonger dan 65 jaar is en geen of weinig inkomen heeft. Meer »
 
Algemene nabestaandenwet (ANW)
De ANW is een volksverzekering die nabestaanden voorziet van een basisuitkering. Doorgaans is iedere inwoner van Nederland automatisch verzekerd voor de ANW. Meer »
 
Algemene kinderbijslagwet (AKW)
De AKW biedt mensen die in Nederland wonen en werken een financiële tegemoetkoming (kinderbijslag) in de kosten voor verzorging of onderhoud van kinderen tot 18 jaar. Meer »
 
Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ)
De AWBZ is een verplichte, collectieve ziektekostenverzekering voor niet individueel verzekerbare ziektenkostenrisico’s. Alle inwoners in Nederland en alle niet-ingezetenen van Nederland die bepaalde inkomsten in Nederland genieten, zijn verzekerd voor de AWBZ. Meer »
 
Zorgverzekeringswet (Wet ZVW)
Alle inwoners van Nederland zijn verplicht een zorgverzekering af te sluiten. De zorgverzekering is een basisverzekering voor iedereen. Meer »
 


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek