loading
views

ZZP’er bouwt onvoldoende pensioen op

7 augustus 2008

Van alle ZZP’ers bouwt 80% niet op de gewenste wijze of onvoldoende pensioen op. Het merendeel van de ZZP’ers geeft de voorkeur aan pensioenopbouw via lijfrente en privé-vermogen.

Dit wordt bevestigd door zowel onderzoek van de SER als panelonderzoek van FNV Zelfstandigen.

Kwart ZZP’ers geen pensioenopbouw
Ongeveer een kwart van de ZZP’ers doet niet aan pensioenopbouw. Vier op de tien hebben er geen geld voor, 60% meent voldoende oudedagsvoorzieningen op te bouwen en ongeveer 15% verwacht dat de opgebouwde financiële middelen onvoldoende zullen zijn. De rest heeft geen idee over de toekomstige situatie.

Lijfrente en privé-vermogen als pensioenopbouw
Uit een panelonderzoek door FNV Zelfstandigen blijkt dat maar een zeer klein deel
ZZP’ers geen enkele aandacht besteedt aan (de opbouw van) hun oudedagsvoorziening.
Bijna eenderde (30%) ziet lijfrente als de beste oplossing, 22% kiest voor opbouwen van privé-vermogen, 15% geeft de voorkeur aan opbouwen via het bedrijf en 10% blijft deelnemen aan het pensioenfonds. Slechts 2% vindt pensioen opbouwen niet nodig (bijna de helft van deze kleine groep heeft er geen geld voor) en 17% heeft geen mening over pensioenopbouw.

Onbevredigende pensioenopbouw
Van de zelfstandigen geeft 20% aan voldoende pensioen op te bouwen via de gewenste oplossing. Maar liefst 80% bouwt echter geen pensioen op via de door hen gewenste oplossing of bouwt onvoldoende pensioen op. Van deze groep geeft driekwart aan dat zij wel meer zouden willen sparen. Een groot deel houdt minder geld over om opzij te leggen voor pensioen dan werknemers (circa 20% van het brutoloon). Van de 736.000 ondernemers in Nederland is de helft ZZP’er.

ZZP’ers – nieuws
> meer nieuws

Pensioen – nieuws
> meer

Bron: SER, 30 januari 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek