loading
views

Sociale fondsen potten geld op

4 augustus 2008

Cao-fondsen hebben samen een spaarpot van € 690 miljoen, waar ieder jaar € 60 miljoen bij komt, de verplichte afdracht van werkgevers en werknemers. De RND noemt dit “maatschappelijk onverantwoord”.

Het geld van de sociale fondsen is bedoeld voor goede doelen zoals kinderopvang of scholing van werknemers, maar wordt nauwelijks uitgegeven. De Raad Nederlandse Detailhandel (RND), de brancheorganisatie van winkeliers, wil dat fondsen die meer reserves hebben dan hun jaarlijkse inkomsten, worden bevroren.

Fondsen ontvangen vooral zelf het geld
De fondsen worden vaak afgesproken bij cao-onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers. Jaarlijks groeit hun spaarpot met meer dan zestig miljoen euro. De fondsen worden bestuurd door de vakbonden en werkgevers. Die blijken ook de belangrijkste ontvangers van geld uit de fondsen dat wél wordt besteed.

RND wil fondsen bevriezen
“Maatschappelijk is het niet verantwoord om al dit geld wel te innen maar niet uit te geven”, stelt Pieter Verhoog van de RND, in gesprek met het Parool. Verhoog noemt het tragisch dat het geld niet nuttig wordt gebruikt maar wordt overgemaakt aan instituten en organisaties die zelf in het bestuur zitten. De RND wil nu dat fondsen die meer reserves hebben dan hun jaarlijkse inkomsten, worden bevroren. Afdracht zou alleen nog moeten plaatsvinden wanneer er van tevoren helderheid is over de besteding van het hele jaarinkomen.

Toezicht SZW opgevoerd
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat het toezicht op de fondsen opvoeren, zodat duidelijker wordt wat er met het geld gebeurt.

Sociale zekerheid – nieuws
> meer nieuws

Bron: Parool, 1 augustus 2008


FlexService – home

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek