loading
views
0 reacties
Ruud van Megen

Column Ruud van Megen: de beurskoers van USG People

Technisch analist en beurssystematicus Ruud van Megen schrijft voor FlexNieuws een periodieke column over de ontwikkeling van de beurskoersen van de Nederlandse uitzenders. Hij schrijft ook columns voor Beursplaza en is directeur van Van Megen Trading, een dienst die twee beurshandelssystemen verhuurt aan een groeiende cliëntèle. In de loop der jaren heeft Van Megen handelssystemen ontwikkeld op basis van technische analyse, (tijds)berekening en patroonherkenning. Deze systemen zijn vanaf 2006 en 2008 voor particuliere beleggers beschikbaar gekomen via twee dagelijkse beursdiensten: AEX Systematisch (korte termijn) en Casino Royale (middellange termijn). X

8 februari 2008

Ruud van Megen publiceert maandelijks op deze site een column over de beurskoersen
van uitzenders en verzorgt dagelijks een column op beursplaza.nl.

Ik heb u al eerder laten zien hoe voorspellend de grafieken van de Nederlandse uitzenders zijn voor de aandelenmarkt als geheel en dus voor de economische cyclus. Het blijkt tevens dat zoiets als ‘goed management’ of een optimale positionering van het bedrijf slechts een relatieve betekenis heeft voor de prestatie op de beurs. Want alle uitzenders zijn even hard onderuit gegaan en daarvóór even raketachtig gestegen. Kennelijk doet het er niet toe hoe hard er dagelijks wordt gewerkt, wat er wordt ondernomen door de top van ieder bedrijf om onderscheidend te zijn en concurrerend. Beleggers waarderen alles in gelijke mate af, zoals ze eerder alles in gelijke mate opwaardeerden.

Dit is een normale zaak. Want hoewel wij er graag anders over denken: we hebben weinig tot geen invloed op de economische cyclus. Het gebeurt zoals het moet gebeuren, het is een ‘natuurlijke’ zaak, die je zelfs een beetje kunt uitrekenen met wat mathematische grondbeginselen.

Er is veel en openlijk gediscussieerd over de topinkomens in het bedrijfsleven, en afgaand op mijn kennis van de cycli in de economie, is mijn standpunt hierover helder. Er is misschien wel een lange-termijn-relatie tussen goed bestuur en een vitale onderneming. Maar de natuurlijke cycli zijn sterker dan wij. Iedereen past dus bescheidenheid. Het is absurd, bijvoorbeeld, om een bonusregeling voor een topman te koppelen aan de prestatie van het bedrijf aan de beurs. Op de beurs is iets waard wat de gek er voor geeft en dat is in hoge mate afhankelijk van de fase waarin de economische cyclus zich bevindt. Een onzinnige zaak dus om daar een beloningsstructuur aan te hangen.
Over naar de grafiek van USG PEOPLE, en laten we op grond van de grafiek maar de bekende vraag stellen die bij een steile downtrend hoort: moeten we hier in investeren omdat het nu ‘goedkoop’ is geworden? En wat is dan een redelijke instapprijs?

       


U ziet hoe ook USG in 2007 zijn top zette, en daarna snel aan beurswaarde verloor. Met mijn methodiek was op deze maandgrafiek de topvorming goed waar te nemen, de absolute top was zelfs met de manier waarop ik beursgolven tel, heel even in mijn ‘shortzone’. Dat is een koersgebied waarin we er zeker van kunnen zijn dat we aan een eindbeweging bezig zijn. In dat koersgebied is USG maar heel kort geweest, en dat was het verkoopsignaal op de top. Het aandeel is meteen naar beneden gedraaid, en inmiddels zijn we in de achtste maand vanaf de top, en de zevende maand gaf wederom een nieuw dieptepunt voor de beweging.

Voor de langere termijn kunnen we op dit moment dus niet vaststellen dat het aandeel koopwaardig is. Het heeft een langere termijn verkoopsignaal gegeven. Als een onderliggende waarde zich in een dalende trend bevindt, is dat het geval zo lang er lagere bodems en lagere toppen volgen.

Maar, het is tevens normaal en gebruikelijk dat een aandeel de helft of 38,2 % van een beweging weer terugneemt. Dus is het wel degelijk van belang vast te stellen wat een koopniveau zou kunnen zijn, want USG kan wellicht verdubbelen in waarde, zonder dat de lange termijn downtrend van de baan is.
U ziet dat het eerste niveau dat vast te stellen is op basis van de grafiek, inmiddels ook ‘geraakt’ is vlak boven € 12,00. Maar het belangrijkste speculatieve niveau bevindt zich rond € 11,00. En daaronder pas rond € 6,00.

Aangezien dat een waarde is die nogal ver onder € 11,00 ligt, ziet u dat zelfs na zo’n enorme daling nog steeds veel geld verloren kan worden. Wie denkt dat USG nu goedkoop genoeg is geworden om eens wat te investeren, kan bij die investering direct ook puts kopen ter bescherming. Dat is duur, maar als USG inderdaad 50 % van de daling terugneemt, of 38,2 % (bekende ratio’s ten beurze), dan worden de verzekeringskosten terug verdiend. Een andere wijsheid is: eerst kijkt u naar wat 100 aandelen op de top waard waren. In dit geval € 3.700,00. U stelt zich voor dat u daar verkocht hebt, en dus € 3700,00 in handen kreeg om opnieuw te investeren. U ziet nu dat USG € 14,00 noteert. Uw investering nu mag dus nooit meer dan € 1.400 bedragen, opnieuw 100 aandelen dus. Daalt het aandeel dan naar de volgende speculatieve koopniveaus, dan hebt u nog voldoende geld ‘over’ om het aandeel bij te kopen op gunstigere niveaus.

Dit soort discipline is voor een speculant van het grootste belang. Het is heel verleidelijk om te denken dat iets goedkoop is geworden, en dat nu hetzelfde bedrag ingezet kan worden, in ruil voor veel meer aandelen. Maar een daling van € 12,00 naar € 6,00 komt in dat geval net zo hard aan als eerder een daling van € 33,00 naar € 16,50. En dat moet u voorkomen door gefaseerd en gedisciplineerd te handelen.

Ruud van Megen
Van Megen Trading
www.beursplaza.nl

Eerdere columns
8 januari 2008, De beurskoers van Randstad » Meer
8 december 2007, Randstad en Vedior » Meer

12 november 2007, De beurskoers van Brunel. » Meer


Met FlexNieuws krijg je gratis actuele vakinformatie. Meld je hier aan.

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek