loading
views

FNV wil wetswijziging rondom privacy

30 januari 2008

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat strenger toezien op schending van de privacywetgeving. Die belofte deed CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm op 29 januari tijdens de Europese Dag van de Privacy.

Kohnstamm stelde dat bedrijven en overheden soms slecht omgaan met de privacy van werknemers en burgers. Ook de regels waaraan een werkgever zich moet houden bij een sollicitatieprocedure worden regelmatig geschonden. De werkgever mag bij het maken van een keuze geen gebruik maken van gegevens die hij over een sollicitant via Google heeft verkregen. Enige tijd geleden werd een sollicitante geconfronteerd met pikante foto’s, die een werkgever op internet had gevonden. De foto’s bleken van een naamgenote te zijn.

Werkgever in overtreding
“In dit geval kreeg de sollicitante de kans om de verwarring op te helderen, maar vaak wordt het niet verteld”, zegt FNV’s beleidsmedewerker Rik van Steenbergen. “Toch is de werkgever in overtreding. Weliswaar heeft hij de gevonden informatie besproken, maar hij had die niet ongevraagd mogen opzoeken volgens de Wet op de Privacy.” De Nederlandse Vereniging van Personeelsmanagers heeft die regel tevens opgenomen in haar sollicitatiecode.

Schadevergoeding
Internet kan de verhoudingen tussen werknemer en werkgever danig verstieren. “In de VS heeft dit al vaak tot rechtszaken geleid. Zelfs onschuldige opmerkingen als ‘Ik had vandaag een shitdag op kantoor’ op je weblog kunnen tot problemen met de werkgever en een rechtszaak leiden.” Volgens de FNV behoort iedere schending van privacy door de werkgever tot schadevergoeding te leiden. De FNV pleit voor een wetswijziging, zodat de werkgever bewijs dat is verkregen door het schenden van de privacy van zijn werknemers niet mag gebruiken.

HRM – nieuws
»
Meer 

Bron: FNV, 30 januari 2008


Ontvang met FlexNieuws gratis actuele vakinformatie! Meld je hier aan.  

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek