loading
views

IWI: ‘help ondernemers starten uit uitkering’

30 januari 2008

Steeds meer mensen met een uitkering kiezen voor het ondernemerschap. Het zijn vooral hoger opgeleide mannen van dertig tot vijftig die voor zichzelf beginnen. Vrouwen, allochtonen en vijftigplussers zijn hier ondervertegenwoordigd.

Samenwerking tussen CWI, UWV en gemeenten is van groot belang om starters vanuit een uitkering optimaal te helpen. Een aantal knelpunten in de wetten en regels werpt nu nog belemmeringen op voor wie vanuit een uitkering een eigen zaak wil starten. Dit concludeert de Inspectie Werk en Inkomen in het vandaag verschenen rapport Zaak van belang.

Kabinet onderkent belang ondernemerschap
Ondernemerschap geldt als een gelijkwaardig alternatief voor werken in loondienst om uit een uitkering te komen. Het kabinet onderkent ook het belang van deze mogelijkheid om zoveel mogelijk mensen mee te laten doen. De maatschappelijke voordelen zijn duidelijk: minder uitkeringen, meer werkgelegenheid en meer sociale samenhang.

CWI, UWV en gemeenten belangrijke rol
CWI, UWV en gemeenten spelen een belangrijke rol om mensen vanuit een uitkering te helpen bij het starten van een eigen zaak. CWI heeft als beleid om standaard te wijzen op de mogelijkheden van het zelfstandig ondernemerschap. CWI biedt ook tests aan waarmee mensen kunnen ontdekken of ze daarvoor geschikt zijn. CWI en UWV gaan uit van de kortste weg naar werk, en dat kan heel goed de start van een eigen bedrijf zijn. UWV helpt uitkeringsgerechtigden daarbij met verschillende maatregelen, zoals vrijstelling van sollicitatieplicht en werken met behoud van uitkering in de beginfase. CWI en UWV hebben een landelijk beleid op dit terrein, iedere gemeente heeft zijn eigen doelstellingen.

Enige belemmeringen
IWI signaleert ook enige belemmeringen. Zo sluiten wetten en regels niet altijd op elkaar aan. De samenwerking komt nog niet overal van de grond en het hulpaanbod is veelal niet geïntegreerd. Er is een wereld te winnen als CWI, UWV en gemeenten een gezamenlijk hulpaanbod aan starters met een uitkering ontwikkelen vanuit het perspectief van de uitkeringsgerechtigde. IWI heeft hiervoor een denkkader opgesteld. Daarmee wil de inspectie een bijdrage leveren aan het verbeteren van de hulp aan deze toekomstige ondernemers.

ZZP – nieuws
»
Meer 

Bron: IWI, 30 januari 2008


Ontvang met FlexNieuws gratis actuele vakinformatie! Meld je hier aan.  

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek