loading
views

Intercedenten en recruiters niet populair

28 januari 2008

Recruiters, intercedenten en werving- en selectieconsulenten zijn niet populair onder sollicitanten. 90% van de sollicitanten ziet liever een manager of toekomstig leidinggevende aan de andere kant van de tafel tijdens een sollicitatiegesprek.

Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group onder 1.364 personen uit de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking.

Toekomstige collega’s belangrijke rol
Negen van de tien respondenten geeft aan het sollicitatiegesprek bij voorkeur te voeren met de toekomstig manager of toekomstig leidinggevende op een tweede plaats, met 43 procent, gevolgd door een toekomstig collega. Onder hoogopgeleiden is de behoefte om met een toekomstig manager of collega te praten tijdens een sollicitatiegesprek nog groter. Deze cijfers laten zien dat de toekomstig collega’s van potentiële werknemers een belangrijke rol vervullen tijdens het werving- en selectieproces. Redenen hiervoor zijn onder andere dat de sollicitant een realistischer beeld krijgt van de dagelijkse werkzaamheden en de inhoud van het werk, maar ook kennis kan maken met toekomstige collega’s om zo een beeld te vormen van de werksfeer en collegialiteit. Ook praktische zaken kunnen makkelijker worden afgestemd, zoals werktijden en dresscode.

Prefereren scoren boven de juiste match
Van de ondervraagde respondenten heeft 42 procent bij voorkeur geen gesprek met een intercedent, gevolgd door de werving- en selectie consulent (37%) en een recruiter (35%). De eerste twee functies zijn sterk gerelateerd aan arbeidsmarkt- bemiddelingsbureaus terwijl de recruiter meer gerelateerd is aan een werkgever. Personen uit deze functiedisciplines vormen voor veel potentiële kandidaten een drempel op om te solliciteren Geert-Jan Waasdorp, mede oprichter van de Recruitment Academie, heeft daarvoor de volgende verklaring “corporate recruiters en bureau-recruiters hebben een imagoprobleem. Bureau-recruiters prefereren veelal ‘het scoren’ boven het maken van de juiste match. De kandidaat staat daarbij vaak niet centraal. Ook spelen onprofessioneel gedrag, zoals het gebrek aan kennis over de aangeboden functie en de bedrijfscultuur, een belangrijke rol in de negatieve beeldvorming.”

HRM – nieuws
»
Meer

Bron: Intelligence Group, 28 januari 2008


Ontvang met FlexNieuws gratis actuele vakinformatie! Meld je hier aan.         

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

 
 

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek