loading
views

Arbeidsinspectie controleert schildersbranche28 januari 2008

De Arbeidsinspectie voert in de periode 21 januari tot 23 mei 2008 1067 inspecties (zowel vestigingen als locaties) uit in de schildersbranche.

Hoofddoelstelling van het inspectieproject is het gebruik van verf met oplosmiddelen in binnensituaties terugdringen.

Schadelijk voor gezondheid
Gebruik van verf met oplosmiddel in binnensituaties is schadelijk voor de gezondheid. Daarin zitten producten als terpentine en thinner. Schilders die er veel van binnenkrijgen via ademhaling of door de huid lopen kans op beschadiging van het zenuwstelsel. (Ook wel Organisch Psycho Syndroom, OPS, genoemd). Symptomen zijn gebrek aan eetlust, vergeetachtigheid, hoofdpijn, slapeloosheid. Een aantal schilders in Nederland heeft hier in meer of mindere mate last van. Daarnaast controleert de Inspectie extra op valgevaar, deugdelijk materieel en werken op hoogte.

Controleren nog steeds nodig
Controleren is nog steeds hard nodig vindt de Inspectie. In 2003 en 2004 is er in de schildersbranche ook al een inspectieproject ‘Vervangingsregeling OPS’ uitgevoerd bij schilders, glaszetters en parketlegbedrijven. De resultaten geven aan dat de problematiek met VOS (Vluchtige Organische Stoffen) nog steeds aanwezig is. Tijdens de 659 inspecties zijn bij 157 bezoeken 225 overtredingen geconstateerd. Alle bedrijven hebben in januari een brief ontvangen waarin de doelstelling en de onderwerpen van de bezoeken van het inspectieproject zijn beschreven. De inspecties zelf worden niet aangekondigd bij de individuele bedrijven.

De branche
De hoofdfunctie van de schildersbranche is onderhouds- of nieuwbouwschilderwerk aan woningen en gebouwen. Daarnaast kent de branche scheepsschilders, metaalconserveringsbedrijven, jachts wchilders, decoratie- en restauratieschilders. De schilderssector omvat werknemers, ZZP’ers, uitzendkrachten en buitenlandse arbeidskrachten. Het aantal werknemers dat in de bedrijfstrak werkt, bedroeg in 2006 ongeveer 28.000. Zij vallen onder de cao voor het schilders-, afwerkings- en glaszetbedrijf. Een deel van de werknemers (niet gerekend tot de 28.000) valt vanwege de hoofdactiviteit van de bedrijven onder een andere cao, bijvoorbeeld de Metaalnijverheid.

Bron: CNV, 28 januari 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek