loading
views

Schoonmakers onderbetaald?

19 januari 2008

In grote Amsterdamse hotels worden schoonmakers uitgebuit en onderbetaald. Dat schrijft dagblad Trouw op basis van beschuldigingen door FNV Bondgenoten.

De schoonmakers werken voor het uitzendbureau Elegant Hotel Services, dat de schoonmaak cao zou negeren. In arbeidscontracten en werkinstructies zou staan dat de schoonmakers een minimaal aantal kamers moeten schoonmaken om in aanmerking te komen voor het minimumloon.

Verboden op deze manier uit te betalen
Martens, bestuurder bij FNV Bondgenoten en verantwoordelijk voor de schoonmaak-cao, zegt dat het verboden is werknemers op deze manier uit te betalen. Elegance Hotel Services ontkent echter schoonmakers minder te betalen dan het minimumloon. De regels over het minimale aantal kamers dat moet worden schoongemaakt, zou alleen bedoeld zijn om de arbeidsproductiviteit tot grote hoogtes op te stuwen. De afspraak is volgens hem geen onderdeel van het arbeidscontract.

Opheldering van Donner
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wil opheldering van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) over mogelijke uitbuiting van schoonmaakpersoneel. Het Kamerlid reageerde hiermee op het artikel dat in het dagblad Trouw stond.

Volgens de SP
“Deze uitbuiting moet worden gestopt. Minister Donner moet de zwaailichten bij de arbeidsinspectie aanzetten en ze onmiddellijk laten uitrukken,” aldus Paul Ulenbelt, woordvoerder sociale zaken van de SP. Hij roept Donner dinsdag naar de Tweede Kamer. De uitbuiting waarover het dagblad Trouw dit weekeinde bericht, is n.l. een topje van de ijsberg. Al eerder heeft de arbeidsinspectie bij uitzendbureaus voor schoonmaakpersoneel vastgesteld dat niet het aantal gewerkte uren wordt betaald.

Bron: FNV Bondgenoten, 19 januari 2008

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek