loading
views

CAO-lonen met 2% gestegen

17 januari 2008

De CAO-lonen zijn in 2007 met 2,0 procent gestegen. De loonstijging komt hiermee op hetzelfde niveau uit als in 2006. De werkgeverspremies zijn nagenoeg gelijk gebleven. Dit meldt het CBS.

Er is wel een verschil tussen beide jaren. In 2006 stegen de CAO-lonen per kwartaal gemiddeld ongeveer 2 procent. In 2007 lieten de eerste twee kwartalen een lagere stijging (+ 1,7 procent) zien en de laatste twee kwartalen juist een hogere stijging (+ 2,4 procent).

Werkgeverspremies vrijwel gelijk gebleven
De contractuele loonkostenstijging is in 2007, met 2,1 procent, nagenoeg gelijk aan de cao-loonstijging. Dit houdt in dat het totaal van de werkgeverspremies vrijwel gelijk gebleven is aan dat van 2006. In 2006 was de stijging van de loonkosten maar de helft van de toename van het CAO-loon. Dit kwam vooral door de lagere werkgeverspremies voor arbeidsongeschiktheid en (pre)pensioen in 2006 in vergelijking met 2005.

Grootste loonstijging bij overheid
Bij de overheid zijn de CAO-lonen in 2007 met 2,9 procent het meest gestegen. Deze stijging is groter dan bij de andere CAO-sectoren. Dat ligt onder andere aan het feit dat in een aantal overheids-CAO’s afspraken zijn gemaakt over eindejaarsuitkeringen. Deze eindejaarsuitkeringen worden in een beperkte periode geleidelijk verhoogd zodat uiteindelijk sprake is van een volledige dertiende maand. Het onderwijs is mede door deze afspraak op bedrijfstakniveau de koploper met 3,2 procent cao-loonstijging.

Bron: CBS, 16 januari 2008


Ontvang met FlexNieuws gratis actuele vakinformatie! Meld je hier aan.

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek