loading
views

Leren en werken op latere leeftijd

14 januari 2008

Bijna 30 procent van de leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) combineert leren met werken via de beroepsbegeleidende leerweg. In deze leerweg zijn er veel leerlingen die pas na hun 25e aan de opleiding beginnen.

In 2006-2007 volgden 141 duizend leerlingen de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) van het mbo. Hiervan was 37 procent 25 jaar of ouder. In deze leerweg zijn de leerlingen meestal in loondienst van een leerbedrijf en gaan een of twee dagen in de week naar school. Behalve voor praktisch ingestelde leerlingen is het ook aantrekkelijk voor mensen die op latere leeftijd toch nog een mbo-diploma willen halen of van beroep willen veranderen. In de bbl trokken vooral de opleidingen in de sector zorg en welzijn relatief veel oudere leerlingen. Bijna vier van de tien van hen waren zelfs de leeftijdsgrens van 35 al gepasseerd.

Beroepsopleidende leerweg
In de andere leerweg van het mbo, de beroepsopleidende leerweg (bol), zijn de leerlingen veel jonger. Van de 355 duizend leerlingen in de bol was 95 procent jonger dan 25 jaar. In deze leerweg wordt ook praktijk gecombineerd met theorie, maar dan in de vorm van stages, voor zo’n 20 tot 60 procent van de tijd. De bol is vooral aantrekkelijk voor mensen die liever eerst school afmaken om daarna te gaan werken.

Gemiddeld ruim 27 jaar
In 2005-2006 kregen in de bbl 51 duizend leerlingen een mbo-diploma uitgereikt. Zij waren gemiddeld ruim 27 jaar, bijna twee jaar ouder dan de geslaagden in het hoger beroepsonderwijs. In de bbl liep de gemiddelde leeftijd van de geslaagden uiteen van 24 jaar bij techniek tot 33 jaar bij zorg en welzijn. In de bol waren er 91 duizend leerlingen die hun mbo-opleiding met een diploma bekroonden. Zij waren gemiddeld 21 jaar oud.

Bron: CBS, 14 januari 2008


Ontvang met FlexNieuws gratis actuele vakinformatie! Meld je hier aan.   

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek