loading
views

CNV: maatwerk is niet goedkoop

14 januari 2008

De laatste tijd verschijnen er onder het idee van maatwerk allerlei soorten cao’s. Er is inmiddels nogal wat ‘maatwerk’ in Nederland.

Zo zijn er zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel), pay-roll, detachering (werknemers zijn op papier in dienst bij een andere werkgever dan waar ze hun werk uitvoeren). En nu moet er dus ook een studenten- en ouderen-cao komen. Het lijkt allemaal zeer sympathiek, zo’n ontwikkeling richting maatwerk, maar er is een keerzijde aan.

Levensfase-cao
De CNV BedrijvenBond heeft vorig jaar al gepleit voor een levensfase-cao: spreek in de cao verschillende pakketten af voor verschillende levensfases van (groepen) mensen. De nadruk ligt dan op één cao, met maatwerk naar diverse groepen. Op deze manier krijg je geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden. De solidariteit tussen groepen mensen blijft en je levert toch maatwerk. Met een levensfase-cao wordt de ene werknemer in een bedrijf nooit goedkoper dan de andere.

Samenstelling paketten
Het totale pakket aan arbeidsvoorwaarden vertegenwoordigt dezelfde waarde, de pakketten worden alleen onderling anders samengesteld. Zo kan het zijn dat een jongere kiest voor meer geld en opleiding, terwijl een oudere werknemer voor bijvoorbeeld meer vrije tijd en geld kiest. Pas dan is maatwerk passend en wordt het niet als omweg gebruikt om te tornen aan de hoogte van de lonen. Daarmee is de CNV BedrijvenBond vooruitstrevend en oprecht in zijn streven naar vooruitgang en vernieuwing.

Bron: CNV Bedrijvenbond, 14 januari 2008


Ontvang met FlexNieuws gratis actuele vakinformatie! Meld je hier aan.   

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

 

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek