loading
views
0 reacties
Ruud van Megen

Column Ruud van Megen

Technisch analist en beurssystematicus Ruud van Megen schrijft voor FlexNieuws een periodieke column over de ontwikkeling van de beurskoersen van de Nederlandse uitzenders. Hij schrijft ook columns voor Beursplaza en is directeur van Van Megen Trading, een dienst die twee beurshandelssystemen verhuurt aan een groeiende cliëntèle. In de loop der jaren heeft Van Megen handelssystemen ontwikkeld op basis van technische analyse, (tijds)berekening en patroonherkenning. Deze systemen zijn vanaf 2006 en 2008 voor particuliere beleggers beschikbaar gekomen via twee dagelijkse beursdiensten: AEX Systematisch (korte termijn) en Casino Royale (middellange termijn). X

9 januari 2008

   

Wat voorspelt de grafiek van Randstad?

Randstad is de belangrijkste Nederlandse uitzender. Een bedrijf om trots op te zijn. En voor een liefhebber van grafieken om een investeringsbeslissing op te baseren, is de maandgrafiek van Randstad over de laatste 10 jaar een lust voor het oog.

Allereerst kijken we naar de grafiek zonder dat er mijn cijfertjes e.d. in staan. De ‘kale’ grafiek.

Zoals ik al in eerdere bijdragen heb laten zien, het geldt hier weer: een uitzendorganisatie is voor een investeerder een bumpy ride. Buy & hold is er hier niet bij. In één oogopslag zien we aan deze grafiek de varkenscyclus af die altijd weer terugkeert in de economie. Die verdomde businesscycle waar iedere ondernemer zo graag vat op zou willen krijgen, maar die meer een natuurlijk fenomeen is als iets anders. Simpel gezegd zien we de economie en de cycle toppen eind vorige eeuw en vervolgens zien we datzelfde gebeuren in het afgelopen jaar, 2007. Vanaf die lagere top in 2007 is Randstad gedenkwaardig hard gedaald. Als we er dus vanuit gaan dat de uitzendsector de economie voorspelt, dan komen er hardere tijden aan. De beurs als geheel kan nog omhoog, want Randstad topte in 1998, maar de beurs als geheel pas in 2000. Het millenniumfeest en de bijbehorende euforie kan ik me ook nog goed herinneren.

Na die top uit de vorige eeuw bij € 75 daalde Randstad tot een koers van iets boven de € 5. Dat is ronduit bizar, toch zagen we hetzelfde bij Vedior en Brunel.

Ik laat u nu de grafiek zien met de cijfertjes zoals ik die erin pleeg te zetten en handelssignalen.

Allereerst de maand na de top in 1998. We zien een zogenaamde bearish harami. Dit is een patroon dat door de Japanners zo is gedoopt, wat letterlijk vertaald betekent dat de witte candle aan de top ‘zwanger’ wordt van een zwarte, negatieve candle. Het is zeker op een maandgrafiek een zeer negatief patroon en dat blijkt ook uit de jaren die daarna komen. Na dat visuele keerpunt mocht het aandeel Randstad niet meer gekocht worden.

U ziet in de periode daarna een brede stagnatiezone ontstaan. Ik heb daar wat trendlijnen ingezet die aangaven dat er een koersdoel ontstond van rond de € 22. Een speculatief ingestelde belegger had daar positie op kunnen innemen, door neerwaartse constructies aan te gaan op Randstad.

Interessanter is wederom de methodiek van Thomas DeMark die ik gebruik om een trend uit te tellen naar een potentieel keerpunt. Het is niet te geloven, maar de methodiek geeft op de laatste dag van de maand september 2002 het speculatieve koopsignaal. We komen vervolgens alleen in de maand oktober 2002 nog wat lager. Het koopsignaal is onwaarschijnlijk precies. De tijd mag vervolgens zijn werk doen en het eerste winstname-signaal volgt pas eind maart 2005. Dan praten we toch over een verzevenvoudiging van Randstad. Later in 2005 komt er nog een nieuw koopsignaal in het aandeel en een verkoopsignaal eind februari 2006. Ditmaal niet exact op de top. Het aandeel stijgt nog wat verder, daalt vervolgens behoorlijk en begint in 2006 met zijn laatste run naar de top van 2007. Dit was overduidelijk de laatste golf. Dus de eerste maand dat Randstad in 2007 hoger kwam dan de laatste top, was de bezitter van het aandeel al alert. De golventelling gaf aan dat dit niets anders dan de laatste golf omhoog moest zijn. Wederom exact op de huidige top kwam een nieuwe 13 als signaal van een ‘uitgetelde’ trend. Dat het daarna zo genadeloos hard naar beneden zou gaan met dit aandeel kon niemand vermoeden die op € 62 verkocht. Dat hoeft ook niet. Het is voldoende om het signaal waar te nemen, te verkopen, en vervolgens op de handen te gaan zitten. U ziet dat het eerste koersdoel voor het aandeel nu dichtbij is. We mogen dan ook verwachten dat er op zijn minst een stagnatie rond het niveau van € 20,00 zal gaan ontstaan en mogelijk ook een behoorlijke wederopstanding. Op de beurs gaat niets in een rechte lijn, al zou je dat bij deze daling wel zeggen. Toch stopt het een keer en dan kan Randstad ook weer ver omhoog veren.

De huidige situatie van dit aandeel is samen te vatten in goed Engels: too late to get out and too soon to get in. Wie niet het verkoopsignaal waarnam rond € 62,00 en vasthield aan de stukken kan de 10 % die er nu mogelijk nog af gaan ook wel lijden. Maar daarna is het zaak om Randstad in een opleving te verkopen. Bij een opleving mag u denken aan het terugnemen van de helft van de daling. In dit geval kan dat nog lucratief worden, omdat Randstad zo’n beetje kan verdubbelen. Dat is leuk, maar eerst moeten er signalen komen dat het aandeel een bodem gezet kan hebben. Die zijn er nu nog niet. Daarnaast is de lange termijn conditie beroerd bij deze grafiek. Wat vertelt ons dit? Dat er economisch hardere tijden aan gaan komen… Het is niet anders.

Ruud van Megen

Over Ruud van Megen
Ruud van Megen is beurssystematicus en directeur van Van Megen trading, een internetdienst die handelssignalen en persoonlijke beleggingsadviezen communiceert met beleggers en speculanten. Van Megen trading treedt naar buiten via de beurssite beursplaza.nl waar hij dagelijks de column “Range AEX” verzorgt.

Lees ook zijn eerdere columns op de FlexService-site:
8 december 2007, Randstad en Vedior » Meer
12 november 2007, De beurskoers van Brunel. » Meer


Met FlexNieuws krijg je gratis actuele vakinformatie. Meld je hier aan.

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek