loading
views

Werkzoekenden kijken weer in de krant

8 januari 2008

Vacaturesites blijven startpunt voor zoektocht naar ander werk. Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van onderzoeksbureau Intelligence Group.

Voor het eerst sinds jaren, grijpen werkzoekenden echter weer vaker naar de krant om een nieuwe baan te vinden. Was deze stap jaren gelden nog vanzelfsprekend, sinds de opkomst van vacaturesites, lieten werkzoekenden de krant steeds meer links liggen. Maar de krant staat sinds kort weer in de belangstelling voor het zoeken naar werk. Er zijn nu zo veel vacatures in Nederland, dat werkzoekenden meer ‘oriëntatiebronnen’ gaan gebruiken. Vacaturesites staan nog steeds op nummer één, maar daar staan nu zoveel beschikbare banen, dat mensen door de bomen het bos niet meer zien.

Keuze gericht op werkbeleving
Tussen het enorme aanbod op internet is het moeilijk om die ene echt interessante vacature te vinden. Want werkzoekenden kunnen momenteel kieskeurig zijn. Ze zoeken daarom niet zomaar een baan, maar de juiste baan, aldus Intelligence Group. Waar mensen in 2005-2006 een baan kozen met het oog op positieverbetering, wordt de keuze in 2007 namelijk sterk bepaald door werkbeleving.

Vijf oriëntatiebronnen
Mensen die een andere baan zoeken, gebruiken gemiddeld vijf oriëntatiebronnen. Ze kijken vooral op internet en nu ook weer meer in de krant. Ook wordt het netwerk steeds vaker aangeboord. Iets minder dan de helft stuurt ook open sollicitaties. Eenderde zoekt op bedrijvensites naar vacatures en iets meer dan een kwart slaat er een vakblad op na. Het uitzendbureau en het CWI worden ook door een kwart gebruikt. Deze laatste twee verliezen veel klanten aan internetsites.

Populariteit van de krant
De Intelligence Group geeft een aantal redenen voor de toenemende populariteit van kranten onder werkzoekenden. Die komt door de opkomst van gratis kranten en ook het toenemende belang van de regionale arbeidsmarkt, waarop huis-aan-huis bladen en regionale kranten goed aansluiten. Verder gebruiken werkzoekenden meer kanalen om hun keuze te bepalen, waaronder dus ook de dagbladen. Omdat er nu meer vacatures in kranten staan, wordt het voor werkzoekenden vanzelf ook weer aantrekkelijker om daar naar een baan te zoeken.

Bron: Intelligence Group, 8 januari 2008


Ontvang met FlexNieuws gratis actuele vakinformatie! Meld je hier aan.   

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

 

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek