loading
views

Extra controles misstanden Polen

7 januari 2008
  
De Arbeidsinspectie gaat in 2008 intensiever controleren op misstanden bij de behandeling van Polen en werknemers uit andere landen in Midden- en Oost-Europa.

Zoals minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in december in de Tweede Kamer heeft aangekondigd, komen er extra inspecties naar mogelijke onderbetaling, te lange werktijden en slechte werkomstandigheden. Voor het eerst deelt de Arbeidsinspecties boetes uit aan bedrijven die weliswaar het minimumloon betalen maar mensen daarvoor te lang laten werken.

Extra controles ontduiking minimum loon
Dit zei directeur Jaap Uijlenbroek van de Arbeidsinspectie maandag in zijn nieuwjaarstoespraak. In het eerste kwartaal van 2008 komen er achthonderd extra controles op ontduiking van het minimumloon in de sectoren waar van oudsher de meeste Oost-Europeanen werken: de bouw en de landbouw.

Controle bij niet-gecertificeerde bemiddelaars
Om malafide uitzendbureaus aan te pakken, wordt scherper gecontroleerd bij niet-gecertificeerde bemiddelaars, aldus de directeur. Dit gebeurt met name in de regio’s Den Haag, Rotterdam en het Westland. Verder zal de Arbeidsinspectie signalen over uitbuiting doorgeven aan de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD). De inspecteurs kijken vooral naar werken onder dwang en abominabele huisvesting.

Controle illegale arbeid
Daarnaast blijft de Arbeidsinspectie onverminderd controleren op illegale arbeid. Die controle is nodig om te voorkomen dat legale arbeidskrachten worden verdrongen door laagbetaalde en slecht behandelde illegale werknemers. Uijlenbroek: “Het mag niet gebeuren dat werkgevers Polen inwisselen voor arbeidskrachten uit landen die nog niet vrij in Nederland mogen werken.”

Bron: SZW, 7 januari 2008


Ontvang met FlexNieuws gratis actuele vakinformatie! Meld je hier aan.   

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

 

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek