loading
views

Krappe arbeidsmarkt gijzelt economie

28 december 2007

Volgens de jaarlijkse enquête van de Kamers van Koophandel kwam het vertrouwen van ondernemers het afgelopen jaar ver boven oude recordhoogten. Die euforie gaat niet samen met een hogere groei.

Voor het komende jaar zijn de ondernemers iets minder optimistisch, maar nog veel positiever dan in voorgaande bloeifases.

Economische groei beperkt
Ondanks het optimisme valt de groei volgend jaar lager uit dan het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar. Nederland heeft er pas twee redelijke jaren op zitten, 2006 met een groei van 3,0% en 2007 met naar verwachting 2,75%. Het Planbureau voorziet voor 2008 2,25%, Fortis komt met 2,1%, de Oeso houdt het op 2,4%. De Rabobank is met 2,75% optimistischer, maar voegt alternatieve scenario’s toe vanwege de kredietcrisis, waardoor de groei nog kan wegzakken tot 2%.

Discrepantie door arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt maakt het verschil. Die functioneert heel anders door de vergrijzing en het afnemend arbeidsaanbod. De arbeidsmarkt zal waarschijnlijk bepalen hoe het verder gaat met de groei van de economie. Het probleem blijft de komende jaren spelen volgens deskundigen. In de jaren ’90 kon de krapte op de markt nog worden ondervangen, omdat er veel vrouwen toetraden. In de vroege fase van de conjuncturele opleving wordt de economie al geconfronteerd met een recordaantal vacatures.

Krapte veroorzaakt loonstijging
Nu nog meldt het CBS bescheiden loonstijgingen. Toch kan volgend jaar de loonsom met 3 à 4% toenemen door de arbeidskrapte. Meer details en achtergronden vindt u in het bijgaande artikel, gepubliceerd in het FD.

Bron: FD, 28 december 2007


Ontvang met FlexNieuws gratis actuele vakinformatie! Meld je hier aan.

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek