loading
views

Uitkeringen krijgen dezelfde grondslag

21 december 2007

Iemand die na twee jaar ziekte een werkloosheidsuitkering of een uitkering voor arbeidsongeschiktheid krijgt, krijgt die voortaan op basis van dezelfde grondslag.

Beide uitkeringen gaan straks uit van het loon dat de werknemer verdiende een jaar voor de eerste ziektedag. Nu is dat voor beide situaties verschillend. Dit is het gevolg van een wijziging van het Besluit dagloonregels werknemersverzekeringen die minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het Staatsblad heeft gepubliceerd. De wijziging gaat per 1 januari 2008 in en geldt alleen voor nieuwe uitkeringen.

Na twee jaar niet hersteld
Werknemers die na twee jaar ziekte niet hersteld zijn, krijgen ofwel een (gedeeltelijke) werkloosheidsuitkering ofwel een (gedeeltelijke) uitkering op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. De WW-uitkering gaat nu uit van het inkomen in het jaar voor de uitkering begint. Bij de WIA is dat anders: daar geldt het inkomen in het jaar voor de eerste ziektedag. Hetzelfde jaar als startpunt nemen kan gevolgen hebben voor de toekomstige WW-uitkeringen. Dat doet zich voor als het loon in de eerste twee ziektejaren meer stijgt dan de jaarlijkse aanpassing van de uitkering. De uitkering kan dan lager zijn dan met de huidige regeling het geval zou zijn.

Vermindering administratieve lasten
Het gelijktrekken leidt ook tot minder administratieve lasten voor werkgevers en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). 

Bron: SZW, 21 december 2007


Ontvang met FlexNieuws gratis actuele vakinformatie! Meld je hier aan.   

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek