loading
views

Maatregelen EU werknemers

20 december 2007

Het Rijk wil met gemeenten, werkgevers en de uitzendbranche aanvullende afspraken maken om problemen op te lossen met werknemers uit Midden- en Oost-Europa.

Dit schrijven minister Donner (SZW) en minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) in een brief aan de Tweede Kamer. Werknemers uit acht Midden- en Oost-Europese landen mogen sinds 1 mei 2007 vrij werken in Nederland. Gemeenten en werkgevers hebben volgens Donner en Vogelaar al maatregelen genomen om deze werknemers op te vangen. Toch zijn er nog problemen, volgens de bewindslieden.

Bestaande capaciteit huisvesting benutten
De bestaande capaciteit voor huisvesting moet zo goed mogelijk worden benut. Zo wordt gekeken naar de mogelijkheid om de werknemers te huisvesten in asielzoekerscentra die vrijkomen door de pardonregeling van het kabinet. Verder kunnen gemeenten zoeken naar gebouwen die snel kunnen worden omgebouwd. Vogelaar bespreekt met de provincies welke rol zij daarbij kunnen spelen. Ook spreekt zij corporaties aan op hun verantwoordelijkheid.
Donner en Vogelaar vinden dat de aandachtswijken geen overlast moeten hebben van arbeidsmigranten. Gemeenten kunnen daaraan volgens hen veel doen. Verder wil Vogelaar gemeenten de mogelijkheid geven bestuurlijke boetes op te leggen.

Uitbreiding arbeidsinspectie
De Arbeidsinspectie wordt uitgebreid om extra te kunnen controleren op illegale tewerkstelling en naleving van het minimumloon. De inspectie gaat ook eerder boetes opleggen als de werknemers structureel meer uren moeten werken dan gebruikelijk in een sector.

Informatiepunt voor scholen
Het ministerie van OCW richt op korte termijn een informatiepunt op voor scholen met kinderen uit Midden- en Oost-Europa. Basisscholen met meer dan vier extra leerlingen uit deze landen, kunnen extra geld krijgen: eenmalig 4.600 euro en daarnaast 1182,30 euro per kind.

Voorlichting en inburgering
Vogelaar bekijkt samen met gemeenten of er een voorlichtingspakket met taal en kennis van de Nederlandse samenleving kan worden gemaakt voor Midden- en Oost-Europeanen die hier kort zijn. Als zij langer in Nederland willen zijn, moeten zij zich meer verdiepen in de Nederlandse taal en samenleving. Gemeenten kunnen hen een inburgeringsprogramma aanbieden. Ook wordt bekeken of inburgering kan worden gekoppeld aan de uitzendcao.

Bron: Regering, 20 december 2007 en SZW, 20 december 2007

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek