loading
views
0 reacties
Han R. de Groot

Randstad: een meesterzet

Han de Groot is oprichter en algemeen directeur van FSGroep. De Groot heeft zowel in Delft (Industrieel Ontwerpen) als in Rotterdam (Economie, Interne Organisatie) gestudeerd, al heeft hij deze studies niet afgerond. In het begin van zijn carriere heeft hij als projectmanager gewerkt bij James Martin Associates. Na zijn afgeronde MBA-studie (Nyenrode – Wharton) richtte hij binnen CSC Nederland het Competence Centre Datawarehousing op. In 1998 is De Groot zijn eigen bedrijf gestart. FSGroep bestaat uit de werkmaatschappijen FlexService, PSC | Backoffice Services, FlexNieuws, Jobmarkt en Glued, tools to recruit. X

19 december 2007

Column Han R. de Groot

Wanneer Randstad Vedior overneemt, wordt het de op één na grootste uitzendorganisatie ter wereld. Het Zwitserse concern Adecco blijft marktleider. Op de Nederlandse markt zou Randstad na de overname van Vedior haar positie als marktleider op basis van de omzetcijfers in 2006 verder uitbouwen van 37 procent naar 45 procent.

Randstad doet daarmee een meesterzet: niet alleen wordt de droom van oprichter Frits Goldschmeding gerealiseerd (wereldwijd een top-drie speler worden), Randstad krijgt ook een vrijwel niet te evenaren positie in Nederland in zowel de uitzendmarkt als de HR-outsourcing.

De reden ligt in het feit dat Randstad een paar jaar geleden heeft besloten te investeren in ‘Mondriaan’, de eigen volledig geïntegreerde bedrijfssoftware. Waarom is dit laatste zo van belang?

Als Randstad 45 procent van de Nederlandse uitzendmarkt beheerst en beschikt over een eigen bedrijfssysteem komt het in een unieke positie.

Geen enkele concurrent uit de top-10 heeft namelijk de beschikking over een eigen systeem (of een partnershiprelatie met een leverancier) dat de efficiency en de mogelijkheden van dat van Randstad benadert. De meeste concurrenten beschikken over zeer verouderde systemen, soms wel tientallen jaren oud. Systemen die ook niet zo maar even te vervangen zijn. De investering die daarvoor nodig is, is gigantisch. Het ontwikkelen van nieuwe bedrijfssoftware kost ongeveer 50 miljoen en heeft een doorlooptijd van minstens 3 jaar. Dit geeft de combinatie Randstad – Vedior op de Nederlandse markt een voorsprong die de komende jaren waarschijnlijk alleen nog maar groter zal worden.

Met Mondriaan heeft Randstad een systeem waarmee zowel uren kunnen worden verwerkt (uitzendmarkt), als gewone maandlonen. Dit laatste is van belang omdat de uitzendmarkt niet alleen meer bestaat uit uitzenden op weekbasis, maar meer en meer – nu er sprake is van arbeidskrapte – uit gedetacheerd personeel dat veelal werkt op basis van maandloon in plaats van uurloon. Daarbij is het groeiend aantal zzp-ers nog buiten beschouwing gelaten. Zo is Randstad in de unieke positie om zich steeds meer te richten op HR-outsourcing, een trend die sinds kort in Nederland is begonnen en die de komende jaren sterk zal doorzetten. Randstad kan dan niet alleen uitzendkrachten leveren op piek- en ziektemomenten, maar ook personeel detacheren en personeel payrollen voor derden. Het laatste begint een heel belangrijke trend te worden. Daarmee kan Randstad als enige top-10-speler in de markt een full-service-HR-solutions-provider worden.

Han R. de Groot

Meer columns
24-04-2008 Google, directiesecretaris
28-02-2008 Uitzendbranche verandert drastisch

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek