loading
views

Veel ZZP-ers hebben pensioenprobleem

15 december 2007

80% van de zelfstandigen denkt niet genoeg opzij te kunnen zetten voor hun oude dag. Dat blijkt uit een onderzoek van FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger voor zelfstandig ondernemers zonder personeel (zzp’ers), onder bijna 2500 leden.

Uit het onderzoek van FNV Zelfstandigen komt naar voren dat 80% van de zzp’ers geen of onvoldoende pensioen opbouwt via de door hen gewenste oplossing. Op de vraag wat de zzp’er als beste mogelijkheid ziet om pensioen op te bouwen, antwoordt 30% het sparen via lijfrentes, 22% geeft de voorkeur aan het opbouwen van privé vermogen en 15% kiest voor pensioenopbouw via het eigen bedrijf, 10% van de ondervraagden zou het liefst blijven sparen bij een pensioenfonds. Slechts 2% vindt pensioen opbouwen niet nodig. De rest van de ondervraagden, zo’n 20%, heeft geen mening.

Mensen in loondienst
Mensen in loondienst zetten jaarlijks gemiddeld 20% van het loon opzij voor later, deels zelf en deels door de werkgevers betaald. Uit het onderzoek blijkt dat 70% van de zelfstandigen die aangeven meer te willen sparen voor hun oude dag, niet komt aan deze 20% van het bruto jaarinkomen.

15% spaart genoeg
Slechts 15% denkt dat hij of zij genoeg spaart en nog eens 15% weet niet wat de verhouding van het spaarbedrag is ten opzichte van het bruto jaarinkomen.

Bron: FNV, 15 december 2007


Ontvang met FlexNieuws gratis actuele vakinformatie! Meld je hier aan.   

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek