loading
views

Minder illegale arbeid in tuinbouw

14 december 2007

In de land- en tuinbouw is in 2006 aanzienlijk minder illegale arbeid geconstateerd. De Arbeidsinspectie trof bij 13 procent van de gecontroleerde bedrijven in heel Nederland illegale werknemers aan.

Een jaar eerder was dat nog 17,5 procent en in de jaren daarvoor 19 procent. De Arbeidsinspectie controleerde vorig jaar 946 ondernemingen in de land- en tuinbouw op illegale arbeid. De controles werden voor een deel uitgevoerd op basis van bij de inspectie binnengekomen meldingen over vermoedelijke inzet van illegale arbeid. Bij 122 bedrijven was iets mis. Veruit de meeste mensen die illegaal aan het werk waren, kwamen uit Polen. Achttien procent van de illegale werknemers verbleef vorig jaar ook illegaal in ons land. Verder werkten meer dan 40 mensen op een vals identiteitsbewijs of de papieren van iemand anders.

Westlandse tuinbouwbedrijven
De cijfers zijn exclusief de controles in het Westland. In deze streek maakt de Arbeidsinspectie deel uit van een speciaal interventieteam, dat verder bestaat uit diensten als de Belastingdienst, UWV en politie. Maar liefst bij 35 procent van de gecontroleerde Westlandse tuinbouwbedrijven was vorig jaar sprake van illegale arbeid. De Arbeidsinspectie vermoedt dat dit te maken heeft met de nabijheid van illegale arbeidskrachten en malafide uitzendbureaus in enkele grote steden. Van het interventieteam verschijnt nog een apart jaarverslag.

Aanpak brancheorganisatie LTO
Dat het aantal geconstateerde overtredingen in de rest van het land flink daalt, is onder meer te danken aan de aanpak van brancheorganisatie LTO om illegale tewerkstelling te voorkomen. LTO helpt tuinders bijvoorbeeld legaal personeel te vinden. Ook de intensieve controles van de Arbeidsinspectie en de hoge boetes voor werkgevers spelen een rol. Deze kunnen oplopen tot 8.000 euro per illegale werknemer.

Voorkomen verdringing reguliere werknemers
Bestrijding van illegale arbeid voorkomt verdringing van reguliere werknemers. Daarnaast wordt tegengegaan dat bonafide bedrijven oneerlijke concurrentie ondervinden van malafide ondernemingen. Voor bedrijven die er zeker van willen zijn dat ze geen illegale werknemers aannemen, komt na de jaarwisseling een nieuwe site in de lucht: www.wetarbeidvreemdelingen.nl. Hierop staat stap voor stap uitgelegd hoe het beste te handelen.

Bron: SZW, 14 december 2007

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek