loading
views

Flexwerkers staan in de kou

13 december 2007

Met het uitstellen van het ontslagrechtdiscussie tot medio 2008 is ook het verbeteren van de positie van flexwerkers voorlopig van de baan. Het kabinet laat daarmee een kwart van de werkenden in de kou staan. Dit stellen vakbonden CNV en FNV.

Al in april dit jaar bleek uit de evaluatie van de Flexwet dat de helft van de flexwerkers geen enkel uitzicht heeft op een vaste baan. Het gros van de mensen met een tijdelijk contract en de zelfstandigen zonder personeel (ZZP) bouwt bovendien moeilijk of geen pensioen op, heeft een probleem bij ziekte en krijgt geen scholing. Ook bij het verkrijgen van bijvoorbeeld een hypotheek ondervinden zij problemen.

Tweedeling vast en tijdelijk contract
Deze tweedeling tussen mensen met een vast contract en een tijdelijk contract is onwenselijk, lieten minister Donner en staatssecretaris Aboutaleb herhaaldelijk weten dit jaar en beloofden er iets aan te doen. Donner koppelde vervolgens de positie van flexers aan het ontslagplan. Maar nu het ontslagplan van de baan is, en een commissie zich er eerst over gaat buigen, is ook de verbetering van de positie van flexers het komende half jaar van de agenda verdwenen.

Aanpassen wetgeving
De vakbonden zijn hier niet over te spreken. Volgens de bonden geeft de evaluatie van de flexwet voldoende aanleiding om de wetgeving aan te passen, ook zonder nieuw ontslagrecht. In een brief aan de Tweede Kamer FNV die voorzitter Agnes Jongerius onlangs naar de Tweede Kamer stuurde, roept ze de parlementariërs op werk te maken van voorstellen die CNV, FNV en MHP al in het voorjaar deden.

Bron: FNV en CNV, 13 december 2007


Ontvang met FlexNieuws gratis actuele vakinformatie! Meld je hier aan.   

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek