loading
views

Verkeerd trapje

7 december 2007

Een man die bezig is met het aanvullen van een stapel kitspuiten, pakt i.p.v. een trap van vijf treden, voorzien van een stabilisatievoet met antisliprubber en een leuning een trapje met minder treden van een productieafdeling. De man verliest zijn evenwicht en valt van de trap.

De werknemer stelt dat hij daardoor blijvend letsel heeft opgelopen en vordert schadevergoeding van zijn werkgever. Die heeft naar zijn mening niet voldaan aan zijn zorgplicht op grond van 7:658 BW. De werkgever stelt dat er wel een andere, deugdelijke trap van vijf treden aanwezig was om bij het werk te gebruiken. De kantonrechter wijst de vordering toe, het hof heeft in hoger beroep van de werkgever het vonnis vernietigd en de vordering alsnog afgewezen.

In cassatie
De werknemer gaat in cassatie. De Hoge Raad overweegt dat het oordeel van het hof niet blijk geeft van een onjuiste rechtsopvatting. Uitgaande van de toedracht van het ongeval zoals door de werknemer is gesteld, was er geen sprake van een werkomgeving of werkzaamheden die zodanige risico’s van ongevallen opleveren dat de werkgever nog meer had moeten doen dan het ter beschikking stellen van een trap met vijf treden. Die trap was voor het werk geschikt. Daarmee heeft de werkgever voldaan aan zijn zorgverplichting. Het was niet nodig dat de werkgever voor dit soort alledaagse handelingen ook nog eens extra maatregelen had moeten treffen of aanwijzingen had moeten geven om te voorkomen dat de werknemer met een onjuist arbeidsmiddel te werk ging. Het hoger beroep wordt verworpen. De Advocaat-Generaal had overigens geconcludeerd tot vernietiging van het arrest van het hof.

Arbo – nieuws
meer nieuws

Bron: Hoge Raad 7 december 2007; LJN BB5625


Ontvang met FlexNieuws gratis actuele vakinformatie! Meld je hier aan.  

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

 

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek