loading
views

Alsnog een diploma halen

6 december 2007

Ruim 100.000 mensen met onvoldoende opleiding moeten de komende drie jaar op hun werk alsnog een diploma halen. Voor 90.000 volwassenen worden extra zogeheten leer-werktrajecten mogelijk gemaakt, waarbij ze al werkend leren.

Daarnaast moeten 20.000 werkende jongeren tussen de 18 en 23 jaar in 2011 alsnog een diploma halen op minimaal niveau 2 van het mbo. Dat hebben de staatssecretarissen Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) en Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken) donderdag aangekondigd voor het project ‘Leren & Werken’.

Opleidingsniveau verhogen
De extra maatregelen uit het plan van aanpak hebben tot doel het opleidingsniveau van de Nederlandse (beroeps)bevolking te verhogen. Hiervoor is het nodig dat mensen een leven lang leren, één van de speerpunten van dit kabinet om de arbeidsparticipatie van mensen fors te vergroten. Leer-werktrajecten worden ook vooral ingezet in sectoren met de grootste personeelstekorten, zoals de zorg, techniek, onderwijs en de agrarische sector.

Geen fatsoenlijk diploma
Bovendien zijn op dit moment ongeveer 90.000 jongeren aan het werk, terwijl ze nog geen fatsoenlijk diploma hebben. De angst bestaat dat wanneer de economie straks minder goed draait en de werkloosheid stijgt, deze jongeren als eerste op straat komen te staan en daarna weer moeilijk aan een nieuwe baan zijn te helpen.

EVC
In het kader van het project Leren & Werken zijn de afgelopen twee jaar al 26.000 zogenoemde duale trajecten gecreëerd, waarbij mensen al werkend leren. Verder is ruim 13.000 keer door het Erkennen van Verworven Competenties (EVC), zoals werkervaring, werkenden mogelijk gemaakt om alsnog een diploma te halen.

Bron: Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, 6 december 2007


Ontvang met FlexNieuws gratis actuele vakinformatie! Meld je hier aan.   

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek