loading
views

Zelfstandigen mogen geen tarieven afspreken

5 december 2007

Zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) mogen geen prijzen afspreken via een cao. Dergelijke minimumtarieven zouden de concurrentie tussen zelfstandig ondernemers te veel beperken.

Dat schrijft de mededingingingsautoriteit NMa woensdag in een zogenoemd visiedocument. Minimumtarieven zouden zzp’ers beperken in hun mogelijkheden om zich ten opzichte van elkaar te onderscheiden. Opdrachtgevers en consumenten zouden hierdoor mogelijk te hoge prijzen betalen. Met het uitbrengen van het visiedocument schept de NMa duidelijkheid voor alle zzp’ers in Nederland en sluit zij aan bij Europese jurisprudentie over cao’s.

Voorbeeld voor andere sectoren
Directe aanleiding voor het onderzoek waren berichten in de media over de afsluiting van de cao voor remplaçanten bij symfonieorkesten. Deze eerste Nederlandse cao met minimumtarieven voor zzp’ers kon volgens één van de partijen als voorbeeld dienen voor andere sectoren met veel zelfstandige ‘eenpitters’, zoals de bouwsector.

Cao inmiddels opgezegd
De betreffende cao is inmiddels opgezegd en komt te vervallen per augustus 2008. Een nieuwe cao in deze sector zal geen bepalingen over de tarieven voor zzp’ers bevatten.

Bron: NMa, 5 december 2007


Ontvang met FlexNieuws gratis actuele vakinformatie! Meld je hier aan.   

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek