loading
views

Forse banengroei in tweede kwartaal 2007

30 november 2007

In het tweede kwartaal van 2007 waren er 206.000 banen meer dan in hetzelfde kwartaal van 2006. Deze toename is groter dan in de voorgaande kwartalen.

In het tweede kwartaal waren er 7,8 miljoen banen, het hoogste aantal ooit. De loonkosten per arbeidsjaar waren in het tweede kwartaal 1,7 procent hoger dan een jaar eerder. De loonkosten stegen in het eerste halfjaar van 2007 langzamer dan in 2006. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Jaren negentig
De banengroei gaat even snel als in de tweede helft van de jaren negentig. Tussen 1995 en 2000 kwamen er ook gemiddeld ruim 200.000 banen per jaar bij. De banengroei is weer op gang gekomen in de eerste helft van 2005 en is sindsdien steeds sneller verlopen. De toename van 2,7 procent in het tweede kwartaal is het hoogste cijfer van de afgelopen zeven jaar.

Uitzendbanen
Vrijwel alle bedrijfstakken droegen bij aan de groei. De helft van de toename (104.000) vond plaats in de zakelijke dienstverlening. Het merendeel daarvan zijn uitzendbanen. Door de goed lopende economie ontstaan extra banen die veel werkgevers eerst tijdelijk invullen met uitzendkrachten. Deze banen worden geteld bij de uitzendbureaus en niet bij de bedrijven waar deze uitzendkrachten aan het werk zijn. Zo werkt een op de vijf uitzendkrachten in de industrie.

Groei in de handel
Opvallend is de groei in de handel, waar de banengroei is opgelopen tot 34.000. De zorg blijft een belangrijke banenmotor met 27.000 extra banen. In de industrie en bij de overheid groeide het aantal banen echter niet of nauwelijks. In de industrie betekent dit wel dat een einde is gekomen aan een jarenlange terugloop.

Seizoenpatroon
Het aantal banen kent een duidelijk seizoenpatroon. Na correctie hiervoor was het aantal banen van werknemers in het tweede kwartaal 52.000 hoger dan in het eerste kwartaal van 2007. Deze toename is in lijn met de beide voorgaande kwartalen, toen er ook meer dan 50.000 banen per kwartaal bij kwamen. De werkgelegenheid groeit nu al twee jaar ononderbroken. De banengroei is in de loop van 2006 duidelijk versneld.

Loonkosten
De loonkosten per arbeidsjaar waren in het tweede kwartaal 1,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2006. Dit is gelijk aan de stijging in het eerste kwartaal maar minder dan gemiddeld in 2006. De vertraging is vooral toe te schrijven aan een iets kleinere cao-loonstijging. De sociale lasten voor werkgevers veranderden nauwelijks.

Bron: CBS, 30 november 2007


Ontvang met FlexNieuws gratis actuele vakinformatie! Meld je hier aan.   

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek