loading
views

Beloning postbezorgers onder het minimumloon

28 november 2007

Postbezorgers die werken voor nieuwe spelers als Selekt Mail, VSP en Sandd worden onderbetaald, hebben geen arbeidsovereenkomst en zijn niet verzekerd voor WW, Ziektewet, WIA of de wettelijke aansprakelijkheid.

Dit blijkt uit onderzoek van FNV Bondgenoten onder 122 postbezorgers bij die bedrijven. De uitkomsten zijn gisteren in een zwartboek naar de Tweede Kamer gestuurd. Maar ook bij TNT is het niet koek en ei. Daar is sprake van te hoge werkdruk en van intimidatie op de werkvloer. ABVAKABO FNV heeft hierover een meldpunt geopend.

Vijf euro per uur
De ondervraagde postbezorgers schatten zelf in dat ze gemiddeld vijf euro per uur verdienen. Ter vergelijking: het wettelijk minimum loon voor iemand van 23 jaar en ouder bedraagt 7,60 euro. Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken heeft de Tweede Kamer gisteren geschreven dat uit onderzoek blijkt dat de beloning van de postbezorgers soms onder het minimumloon is uitgekomen.

Beloningssysteem aanpassen
De bedrijven hebben in een reactie al aangegeven dat ze hun beloningssysteem zullen aanpassen. De Arbeidsinspectie zal dit de komende maanden in de gaten houden. Het kabinet zal pas overgaan tot maatregelen om de sociale bescherming van de bezorgers te verbeteren, als een rapport van de arbeidsinspectie daartoe aanleiding geeft.

Bron: FNV, 28 november 2007 en Abvakabo, 30 november 2007


Ontvang met FlexNieuws gratis actuele vakinformatie! Meld je hier aan.    

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek