loading
views

100.000 Oost-Europeanen werken hier

27 november 2007

Naar schatting 100.000 Polen en werknemers uit andere Oost-Europese landen die sinds 2004 lid zijn van de Europese Unie, werken momenteel in Nederland.

Dit blijkt uit de eerste rapportage van het onderzoek ‘De Europese grenzen verlegd’ van het bureau Regioplan. Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de rapportage, mede namens minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie, naar de Tweede Kamer gestuurd.

Een kwart zelfstandig ondernemer
Geschat wordt dat een kwart van de Oost-Europeanen werkt als zelfstandig ondernemer. Circa 75.000 staan bij uitkeringsinstituut UWV geregistreerd als werknemer in loondienst. Daarvan doet de helft tijdelijk werk via een uitzendbureau. Ze vervullen meestal banen waarvoor moeilijk Nederlanders te vinden zijn en werken vooral in de land- en tuinbouw, transport, vleesverwerking, bouw en metaal.

Illegale arbeid neemt af
Het aantal geconstateerde overtredingen met illegale arbeid neemt af. Stuitte de Arbeidsinspectie vorig jaar bij 23 procent van de inspecties nog op illegaal tewerkgestelde vreemdelingen, in de eerste vier maanden van dit jaar ging het om 20 procent en in de maanden mei tot en met oktober om 17 procent. Het gaat vaak om Bulgaren, Chinezen en in mindere mate Roemenen die hier illegaal aan de slag zijn.

Werkvergunning
Bulgarije en Roemenië zijn sinds dit jaar ook EU-lid, maar om hun inwoners in dienst te nemen moeten werkgevers nog een vergunning aanvragen. In de eerste drie kwartalen heeft het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) 877 werkvergunningen afgegeven voor Bulgaren en 2412 voor Roemenen.

Bron: SZW, 27 november 2007


Ontvang met FlexNieuws gratis actuele vakinformatie! Meld je hier aan.    

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek