loading
views

FNV: komende CAO-periode looneis 3,5%

21 november 2007

De federatieraad van de FNV heeft voor de komende CAO-periode de maximale looneis vastgesteld op 3,5 procent.

Het bestuur van de vakcentrale en de voorzitters van alle FNV-bonden hebben tevens afgesproken vanaf 2008 bij nieuwe CAO-onderhandelingen 0,5 procent ruimte te reserveren voor andere arbeidsvoorwaarden.

Leidraad
Hiermee komt de zogenaamde loonruimte voor nieuwe CAO-onderhandelingen op 4 procent. Dat is 0,5 procent hoger dan vorig jaar. De percentages vormen een leidraad voor toekomstige CAO-onderhandelingen door de verschillende bonden. Zij maken de gezamenlijke afspraken om te grote onderlinge verschillen bij de inzet van CAO-onderhandelingen te voorkomen.

Krappe arbeidsmarkt argument
Door de stijgende vraag naar personeel wordt arbeid meer waard. Ook ziet de FNV de ontwikkelingen van de topinkomens en de stijgende kosten voor energie, zorg en levensmiddelen als argumenten voor de nieuwe looneis.

Onderhandelingsruimte
Het beleid van de FNV voor het komende CAO-seizoen is zo opgesteld dat de individuele bonden nog genoeg onderhandelingsruimte hebben voor specifieke gevallen. Hierbij kan worden gedacht aan het inlopen van grote loonachterstanden, eenmalige uitkeringen en bijdragen van werkgevers in pensioenpremies.

Overnameclausule
Nieuw in het CAO-beleid is de opname van een overnameclausule. De FNV wil dat werknemers tot 20 procent kunnen meedelen in de waardestijging van een bedrijf bij een eventuele overname.

Groene arbeidsvoorwaarden
Ook wordt het CAO-beleid aangewend om bredere maatschappelijke thema’s aan te pakken. Zo zijn in de ‘groene arbeidsvoorwaarden’ suggesties opgenomen voor onderhandelingen over milieuvriendelijke leaseauto’s.

Bron: FNV@Magazine, 21 november 2007, zie ook de FNV Arbeidsvoorwaardennota voor 2008-2010


Ontvang met FlexNieuws gratis actuele vakinformatie! Meld je hier aan.

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek