loading
views

Arbeidsinspectie verliest procedure over ID

20 november 2007

In Person Uitzendbureau, is na een procedure van bijna twee jaar in het gelijk gesteld door de rechtbank te Almelo. In Person bleek niet verwijtbaar voor de illegale tewerkstelling van een Angolese werknemer.

De arbeidsinspectie is op de vingers getikt en er ligt een principe-uitspraak die van belang is voor de gehele uitzendbranche.

Valse indentiteitsdocumenten
De Arbeidsinspectie legde In Person eind 2005 een boete op vanwege valse identiteitsdocumenten van een te werk gestelde uitzendkracht. Bij controle door de Arbeidsinspectie bleek het niet om een Portugese, maar om een Angolese werknemer te gaan. Echter, de vervalste papieren die de man in kwestie bij zijn aanname aan In Person had overlegd, bleken nauwelijks van echt te onderscheiden. In Person is van mening dat haar niets te verwijten valt aangaande de gevolgde procedure met betrekking tot de controle op de identiteitspapieren.

Alle controles zorgvuldig uitgevoerd
Nader onderzoek toonde aan dat de Belastingdienst de papieren eveneens niet van echt wist te onderscheiden en de Angolese man zelfs een sofi-nummer heeft verstrekt. Nadat zowel de Belastingdienst als In Person meenden alle controles zorgvuldig uitgevoerd te hebben, constateerde de Arbeidsinspectie vervolgens een vervalst identiteitsbewijs en legde In Person een boete op wegens overtreding van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav).

Oordeel rechtbank
De rechtbank Almelo oordeelde dat In Person al datgene heeft gedaan wat van een uitzendorganisatie mag worden verwacht en dat onterecht een boete is opgelegd.

Volledige wettekst:  Wet arbeid vreemdelingen (Wav)
Bron: NBBU, 20 november 2007


Ontvang met FlexNieuws gratis actuele vakinformatie! Meld je hier aan.     

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

 

 

 

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek