loading
views

Rapport Naleving WAV

6 november 2007

Op 19 oktober 2007 is het onderzoek “Naleving van de WAV 2006” door minister Donner aangeboden aan de Tweede Kamer.

Doel van het onderzoek is om een goed beeld te krijgen van de motieven van werkgevers om de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) wel of niet na te leven en van de mate waarin deze wet door werkgevers wordt nageleefd.

Factoren
Vier centrale factoren spelen een rol: het normbesef van de ondernemer, de mogelijkheden om te werken met illegalen, de economische voordelen en de handhaving. Gebleken is dat de motieven van de werkgever om met illegale werknemers te werken vooral van financiële aard zijn: het is goedkoper. Daarnaast geven werkgevers als reden aan dat er veel problemen zijn met het vinden van personeel en dat het erg lang duurt voordat tewerkstellingsvergunningen worden afgegeven.

Weinig kennis van de WAV
Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers ook erg weinig kennis hebben van de WAV. Ze weten meestal wel dat om identiteitspapieren moet worden gevraagd en dat ook gecontroleerd moet worden op tewerkstellingsvergunningen, maar specifieke informatie ontbreekt. Hoe men aan een tewerkstellingsvergunning komt bijvoorbeeld, is velen onduidelijk.

Voorlichtingscampagne
Daarom start in het laatste kwartaal van dit jaar een voorlichtingscampagne over goede naleving van de Wav. De voorlichting is gericht op werkgevers. De website www.wetarbeidvreemdelingen.nl is nu in voorbereiding.

Bron: SZW, 6 november 2007


FlexService levert software voor flexibele arbeid.        

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

Volg de flexmarkt op de voet en meld je aan voor het wekelijkse gratis FlexNieuws.

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek