loading
views

Donner: aanpassing ontslag noodzakelijk

6 november 2007

In een interview met Dow Jones Nieuwsdienst zegt minister Piet-Hein Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid  dat zonder versoepeling van het ontslagrecht de economie krimpt.

Vorige week werd namelijk duidelijk dat de steun voor zijn plan verder afbrokkelt, terwijl hij zijn wetsvoorstel, waarin hij de omvang van de ontslagvergoeding beperkt tot maximaal een jaarsalaris, nog dit jaar wil indienen.

Economisch verhaal
Het ontslagrecht is een economisch verhaal, stelt de minister: arbeid is de motor van de economie en zonder hervorming van het ontslagrecht loopt Nederland de broodnodige verhoging van het arbeidsaanbod mis. Met als gevolg dat de economie krimpt.

Bedrijven in Nederland houden
Donner: “De verhoging van de arbeidsparticipatie is nodig om de vergrijzing op te vangen, maar ook om bedrijven in Nederland te houden. Vanwege de toenemende krapte op de arbeidsmarkt vertrekken bedrijven anders in de toekomst naar het buitenland. Als vacatures onvervulbaar blijven, verhuizen bedrijven naar landen waar ze wel mensen kunnen vinden. De oplossing ligt in het inzetten van mensen die nu buiten de arbeidsmarkt staan, of komen te staan. Dat zijn 1,4 miljoen arbeidskrachten.”

De politiek moet knoop doorhakken
Donner is overtuigd van het positieve effect van de ontslaghervorming op de werkgelegenheid en hij verwacht niet dat de werkgeversorganisaties en de vakbonden, die lijnrecht tegenover elkaar staan in de discussie over het ontslagrecht, het eens zullen worden. Daarom vindt hij dat het aan de politiek is om de knoop door te hakken.

Bron: DFT, 6 november 2007

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek