loading
views

Toekomstplannen Belastingdienst met XBRL

5 november 2007

De Belastingdienst heeft inzake XBRL haar plannen voor de nabije toekomst openbaar gemaakt.

Er is een viertal speerpunten: XBRL en horizontaal toezicht, een vereenvoudigingsoperatie, de verkorte winstaangifte en de opvolging van de auditfile xml. Ook intern bij de Belastingdienst zal in de toekomst XBRL worden gebruikt.

Horizontaal toezicht
Horizontaal toezicht betekent dat de accountant/fiscalist een zwaardere rol krijgt bij het opstellen van een winstaangifte. Zo’n aangifte zou dan niet meer door de Belastingdienst worden gecontroleerd. Dit zal leiden tot certificering van toegelaten accountants/fiscalisten. Daarnaast kan horizontaal toezicht beter worden uitgeoefend indien de Belastingdienst met een hogere frequentie meer gedetailleerde rapportage ontvangt.

Vereenvoudigingsoperatie
De vereenvoudigingsoperatie bestaat uit twee onderdelen: (1) een andere inrichting van de Belastingdienstprocessen en (2) de gegevenshuishouding op basis van de taxonomie. De Belastingdienst heeft, naar aanleiding van Tweede Kamer vragen, een plan van aanpak geschreven over de vereenvoudigingsoperatie. De meeste actiepunten worden voor 2009 gerealiseerd. De vereenvoudigingsoperatie dient ook om een duurzame en flexibele inrichting te realiseren. De meer fundamentele stappen hiertoe worden op iets langere termijn gezet (2009).

Verkorte winstaangifte
Met ingang van 1 januari 2009 zal de taxonomie een verkorte winstaangifte bevatten. Doelstelling is om hiermee 50 to 60 procent van de (eenvoudige) winstaangiften af te dekken. Nu gelden voor een multinational nog dezelfde taxonomie als voor een eenvoudige BV.

Opvolger auditfile
Tenslotte heeft de Belastingdienst aangegeven XBRL-GL te beschouwen als de opvolger van de auditfile. Dit betekent dat de huidige auditfile wordt “bevroren”. Er zal niet meer in worden geïnvesteerd.

Bron: Flexservice Solutions, 5 november 2007


FlexService levert software voor flexibele arbeid.       

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

Volg de flexmarkt op de voet en meld je aan voor het wekelijkse gratis FlexNieuws.

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek