loading
views

Loonheffingen via XBRL

5 november 2007

Tijdens een bijeenkomst voor softwareleveranciers op 10 oktober is door de Belastingdienst uiteengezet hoe de introductie van XBRL (Nederlandse Taxonomie versie 2.0) in 2008 zal plaatsvinden.

Vanaf 1 januari 2008 kunnen winstaangiften en aangiften IB-niet winst worden ingediend, vanaf 1 april 2008 de aangiften OB en ICL en vanaf 1 juli 2008 de loonheffingen.

Uit nieuwsbrief Actueel
In haar recentelijk gepubliceerde nieuwsbrief Actueel voor ondernemers, schrijft de Belastingdienst het volgende over XBRL: “De (XBRL) computertaal draagt bij aan het terugdraaien van administratieve lasten van ondernemers. Softwareontwikkelaars willen bijdragen aan technische mogelijkheden die de administratieve lastendruk verminderen. De Belastingdienst is samen met de Kamers van Koophandel en het CBS koploper bij de invoering van XBRL. Het is van belang dat administratieve pakketten op korte termijn daarvoor geschikt worden gemaakt.”

En verder
“Ondernemers doen al enkele jaren elektronisch aangifte. Het gebruik van XBRL voegt daaraan voordelen toe voor ondernemers en belastingconsulenten. Deze computertaal is in staat om de vertaalslag tussen de individuele administratie van een ondernemer en de informatiebehoefte van de Belastingdienst automatisch uit te voeren. XBRL maakt een eenduidige informatieopvraag en ook een eenduidige presentatie van gegevens mogelijk. Een ander voordeel treedt op bij wijzigingen in uitvoeringsregelingen of in wetgeving. Deze betekenen voor ondernemers vaak een herhaling van zetten. Soms moet een lijst van gegevens opnieuw worden ingeleverd. Dat is straks overbodig doordat XBRL zelfstandig en automatisch de noodzakelijke aanpassingen uitvoert. De gegevens zijn bovendien ook geschikt voor de informatiebehoefte van de Kamers van Koophandel, het CBS en in een later stadium ook andere overheidsdiensten.”

Bron: Belastingdienst, 5 november 2007

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek