loading
views

11 2007 – De arbeidsmarkt: opleiding en beroep tot 2012

Datum   November 2007
Titel   De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2012
Auteur/Bron   Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt
Document   arbeidsmarkt.pdf
     
Samenvatting   Uit dit rapport blijkt dat de arbeidsmarktperspectieven voor jongeren die de komende jaren de arbeidsmarkt betreden over het algemeen vrij gunstig zijn. Op bijna alle opleidingsniveaus zijn de toekomstperspectieven gemiddeld genomen goed, vooral voor HBO- en WO-afgestudeerden. Ruim 60 procent van de WO’ers studeert in een opleiding met een goed tot zeer goed perspectief. Ook de arbeidsmarktperspectieven op de lagere opleidingsniveaus zullen verbeteren door de opleving van de economie. Alleen voor ongeschoolden en schoolverlaters met een VMBO-diploma op het gebied van economie of verzorging wordt een minder goed perspectief verwacht. Schoolverlaters in de technische richting hebben de beste arbeidsmarktperspectieven. Dit geldt op alle opleidingsniveaus. Daarnaast blijkt uit dit rapport dat de toekomstperspectieven voor schoolverlaters met een economische opleiding structureel slechter zijn, ongeacht het opleidingsniveau. Ook voor veel sociaal-culturele opleidingen zal het aanbod van schoolverlaters het aantal baanopeningen overtreffen.
Voor de jaren tot 2012 wordt verwacht dat de krapte op de arbeidsmarkt verder zal toenemen. Werkgevers zullen tot 2012 rekening moeten houden met grote knelpunten in personeelsvoorziening op een aantal segmenten van de arbeidsmarkt. De grootste knelpunten worden verwacht voor de technische en industrieberoepen, de transportberoepen en de pedagogische beroepen. Ook voor de informaticaberoepen en beroepen in de sector openbare orde en veiligheid kunnen werkgevers tot 2012 wervingsproblemen tegemoet zien die groter zijn dan gemiddeld.
Daarnaast worden in het rapport twee specifieke indicatoren onderzocht die ‘verborgen’ discrepanties van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt meten: het percentage deeltijdwerkers en het percentage flexibele werknemers. Het blijkt dat deze indicatoren sterk gecorreleerd zijn met werkloosheid. Een slechte arbeidsmarktpositie van een bepaalde opleiding vertaalt zich doorgaans dus niet alleen in werkloosheid, maar ook in verborgen discrepanties als werken in deeltijd of met een flexibele aanstelling.

Ontvang met FlexNieuws gratis actuele vakinformatie! Meld je hier aan.  

FlexService levert software voor flexibele arbeid.

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek