loading
views

Aantal flexwerkers zal verder toenemen

1 november 2007

Uit een onderzoek dat TNO en de ABU, de brancheorganisatie van uitzendbureaus hebben gepresenteerd, blijkt dat  het aantal flexwerkers de komende jaren verder zal stijgen.

Op korte termijn zijn er weinig verschuivingen te verwachten in de flexibiliteitmaatregelen die bedrijven toepassen. Op de langere termijn wensen de bedrijven hun flexibiliteit verder uit te breiden. In 2015 willen bedrijven groeien in flexibele contracten van 20% in 2007 naar 25% in 2015. Hierbij vallen vooral de kleine en middelgrote bedrijven op. De middelgrote bedrijven (100-200 werknemers) denken na over een groei van hun flexibiliteit naar maar liefst 30%, terwijl de groei er bij de grote bedrijven uit lijkt te zijn.

Inspelen op economische ontwikkelingen
Momenteel is een op de vijf werknemers een flexwerker. Naar verwachting zal het aantal werknemers dat werkt op basis van een oproepcontract of via een uitzendbureau in alle sectoren toenemen. De grootste stijgingen worden verwacht in de bouw, de overheid en het onderwijs. Daar stijgt het aantal flexibele arbeidskrachten met 9 procent. Uitzondering is de horeca, daar is het maximum bereikt en zal het aantal flexwerkers dalen. Door meer flexwerkers in te zetten hopen bedrijven beter te kunnen inspelen op economische ontwikkelingen. In tijden van drukte kunnen ze meer personeel inzetten, zodra het rustig wordt minder.

Kansen uitzendbranche
De verdere groei op lange termijn van de flexibele arbeid biedt kansen voor de uitzendbranche. Uitzendbureaus hebben een beter overzicht over de (locale en sectorale) arbeidsmarkt dan individuele bedrijven. Deze kansen zullen echter niet vanzelf worden benut: het vraagt om een meer strategische samenwerking tussen uitzenders en inleners, terwijl de huidige praktijk over het algemeen nog vrij traditioneel en ad hoc is.

Bron: TNO, 1 november 2007


FlexService levert software voor flexibele arbeid.       

FlexOffice is het online service centre voor de snelste en beste urenverwerking.

Volg de flexmarkt op de voet en meld je aan voor het wekelijkse gratis FlexNieuws.

 

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek