loading
views

Werkruimte thuis wél aftrekbaar

29 augustus 2007

Het ziet ernaar uit dat er (eindelijk) een einde komt aan het gesteggel rond de fiscale aftrekbaarheid van kosten voor werkruimte, als deze ruimte zich in een woonhuis bevindt. Het Hof in Den Bosch heeft onlangs bepaald, dat er geen onderscheid gemaakt mag worden tussen huur-en koopwoning.

De kosten van de werkruimte in het eigen huis zijn aftrekbaar voor de belasting. Echter, sinds een aanpassing in de Wet inkomensbelasting 2001 maakt de fiscus een onderscheid tussen koop- en huurwoning. Zo mogen ondernemers met werkruimte in de huurwoning een evenredig deel van de huurprijs en huurderslasten (zoals de kosten van water en energie) aftrekken.

Onderscheid niet te rijmen
Voor wie een koopwoning heeft, geldt een ‘genormeerde aftrek’ van de kosten. Dit betekent in veel gevallen een lagere aftrek. Het gerechtshof in Den Bosch heeft nu bepaald dat dit onderscheid ‘niet valt te rijmen’. “De wet maakt per 1 januari 2005 ten onrechte een onderscheid in de aftrek van zakelijke lasten van een werkruimte in enerzijds een privé-woning en anderzijds een huurwoning”, aldus het Hof.

Jarenlang gesteggel
De aftrekbaarheid van de kosten van de werkruimte is al langer een punt van discussie. Bij invoering van de Wet inkomensbelasting 2001 werd plotseling bepaald, dat alleen de kosten voor de koopwoning nog aftrekbaar zijn. Voor zelfstandigen met een werkruimte in een huurwoning, verdween de regeling. Op 7 juni 2004 kwam de staatssecretaris van Financiën op dit besluit terug. Maar de berekening die vanaf dat moment voor huurwoningen gemaakt dient te worden, stelt eigenaren van koopwoningen in het nadeel. Het ziet ernaar uit, dat daaraan nu definitief een einde komt.

Hoge Raad
Op dit moment buigt de Hoge Raad zich over het vraagstuk. De zaak kwam aan het rollen toen een onderneemster bij haar belastingaangifte de kosten voor water en energie van haar werkruimte in een koopwoning had opgevoerd. De inspecteur weigerde de aftrek van deze kosten, omdat deze niet onder de ‘genormeerde aftrek’ van de wet zouden vallen. De onderneemster stapte naar de rechter.

Bron: CNV, 29 augustus 2007

Gerelateerd nieuws

  • Geen gerelateerde berichten gevonden.

Meer uit deze rubriek